Tuesday, 17 February 2015

MY LITTLE SONSHINE is my precious


Assalamualaikum n Hi,


Tiada siapa tahu betapa inginnya mama mahukan kamu suatu masa dulu..

Tiada siapa tahu betapa ketika itu mama tidak yakin dengan diri..

Namun atas sokongan dan kesabaran kamu lahir dari rahim mama..

Tiada siapa tahu apa yang mama perlu rasai ketika menginginkan kamu..

Tiada siapa tahu apa yang mama lalui ketika membawa kamu..

Tapi kelahiran kamu membawa kebahagiaan dan mengubat duka di dalam hati mama..





mama n aatif when his 7 months old 

MASALAH KESUBURAN PART 2

Assalamualaikum n Hi,

hari nie aku nk sambung cite pasal entri y lepas..sblm nie aku ad cite psl aku ke hospital pantai utk buat ujian lg sekali psl aku nye cyst tue n doc pn memg da comfirm memg ad di kedua2 belah tiub n suggest tok buang cyst tue..

aku xbook date lg tok operation tue..sb 1st aku takot..yela takot kang xpepasal doc tue buang sekali tiub aku..
2nd aku n suami berpendapat we should try n consult with another doc..xnk dgr dari sorg doc je dl..if doc lain pn ckp cmtu ok myb aku akn decide utk buat je operation tue..

sblm aku consult dgn mn2 doc y lain aku google n search what is emdometriosis n sejauh mana bahayanya cyst ini kpd kaum wanita..aku juga cuba cari penawar utk cyst nie..yela mana taw kan..kte kena la usaha if nk baik..

google2 n search2 aku jmpe la blog sis BEEHA SHAKLEE n aku trs sms sis beeha utk tnye lebih details psl cyts nie..tambahan plak sis beeha pn pernah ad cyts dl..

aku pn tnye segala mcm persoalaan tentg cyst nie..cmne leh kena cyst..da ada ank blm..apa amalan y diamalkan utk elakkan cyst nie..menu diet apa y sesuai oleh pesakit cyst nie..

setelah panjang lebar sis beeha bercerita dia kata try jmpe doc choeng n klinik dia ak kt taman tun aminah..sesape nk g nie alamat nye..

ELITE WOMEN'S SPECIALIST CENTRE
1, JALAN NAKHOTA 1, 
TAMAN UNGKU TUN AMINAH
 SKUDAI  81300  
JOHOR.

aku pn ada beli supplement shaklee selepas dicadangkan oleh k.beeha..
antara supplement y aku amek utk kecilkan size endo + kesuburan sekali yela aku kan jenis senggugut:



GLA


boleh baca fungsinya di sebelah pic tue selain tue menyeimbangkan hormon badan kita



VITA E




boleh tgk salah satu fungsinya adalah anti oksidan..rs semua sedia maklum anti oksidan nie lebih kpd mencegah kanser..elok n sesuai bg y ad ketumbuhan


ESP 

sgt2 dikenali sbg supplement yg sgt2 bgs dalam perbaharui sel2 baru..dan sangat2 penting bg pesakit yg ade cyst utk ambik ESP utk pertumbuhan sel baru dan utk fight sel2 yg ade cyst tu..tp depends pada body seseorg..mcm aku, body aku xsesuai selepas aku try 2 botol esp nie size cyst aku membesar..so aku stop amek ESP nie..tp ada sesetengah org sesuai..tgk pd penerimaan diri memasing..sb ESP berasaskan soya..sesetengah doc kata soya xbagus utk penyakit ketumbuhan..bla doc ckp cmtu n tambah plak aku da try n size cyst bertambah besar tue y aku terus stop..

aku xnk memandai2 nk jual or promote walaupun ESP sgt bagus utk kesihatan..sb kiranya tgk pd penerimaan bdn seseorg yea


B COMPLEX



VITALEA
ZINC


KEMAMPUAN TENAGA SEKS LELAKI
pengambilan untuk jangka masa panjang mampu untuk memperbaiki kemampuan seks lelaki, impoten, meninggikan kiraan sperma. Zinc secukupnya penting untuk keupayaan seks yang bertenaga.

OVULASI WANITA
wanita memerlukan zinc untuk ovulasi. zinc juga membantu pengucupan uterus dan mengembalikan daya ketahanannya.


ok, next week nye aku kuatkan semangat utk berjumpa dgn doc tan utk dgr opinion dari die psl masalah aku..

aku xplain pd dia y aku ada endometriosis...n dia pn wt ultrasound utk comfirmation n rekod die..zup zap zup zap..settle..

so, doc tan ckp yes memg comfirm aku ada endo di kedua2 belah tiub aku..size lebih kurg 2++ n 3++...yea memg sedih sb nie da doc ke3 ckp benda y sama..BEZANYA doc tan kata dia xkan buat pembedahan dulu utk buang endo aku tue..sb katanya aku belum smpai setahun pn berkahwin..dia bagi peluang kalau dalam ms setahun n if aku xpregnant gk alternatif lain ialah buang endo tue..

sb doc tan kata aku nye adalah cyst air n ia tumbuh sb hormon dalam bdn aku y xstabil..dia kata if aku pregnant cyst tue biasanya akan mengecut sb hormon bdn aku akan bg pd baby..

lebih kurg 2 bulan sekali aku akn jmpe doc tan utk taw size endo aku samada semakin besar or kecil..yea..

since dari mac 2013 hingga oktober 2013 y mn ms bln oktober 2013 tue aku da pregnant..syukur alhamdulillah..

dalam entri b4 diz aku ada cite psl menu diet y aku amalkan tok pregnant n doa2 y boleh dibaca n diamalkan if uolls nk pregnant



so inilah ape y aku buat bg kawal size endo n amalan surah y perlu dibaca

harapnya pengalaman aku nie dpt membantu uolls

sesape nk taw lebih details atau nk try supplement nie boleh la ctc aku : 013-7179739
or emel : izzatiq5046@gmail.com


Sunday, 15 February 2015

MASALAH KESUBURAN

Assalamualaikum n Hi,

petg nie rs tergerak nk cite psl mslh kesuburan nie..bla aku bukak blog2 kesihatan ramai y mention belum pregnant lg even da lama kahwin..termasuk la classmate aku y doc suspek dia penghidap PCOS..

ya..PCOS juga merupakan salah satu mslh kesuburan y dihidapi oleh golongan wanita..

nie contoh pic PCOS

entry b4 dis aku penh cite psl mslh aku y menghidap endometriosis..

mcm mn aku boleh taw aku penghidap endometriosis nie bla aku xpregnant lg even ms tue baru 2 bulan kahwin tp punca utama sekali ialah aku mengalami senggugut y sgt kritikal..

mksd kritikal bg aku di sini aku akn mengalami kesakitan y amat di abdomen..smpaikan aku xboleh nk berdiri tegak n berjalan dgn betul..malahan aku akn dilanda demam n dah mcm org berpantang sb bdn aku rs seram sejuk mcm nk demam..siap berstokin n pakai baju sejuk sb terasa bdn sejuk sgt..

aku makan panadol pn da xjalan utk reduce period pain aku..
sampai tahap doc bg pain killer utk kurangkan sakit tue..
biasanya aku akn period pain smpai 3 hari baru ilg sakit tue..
aku memg akn berguling2 tahan sakit bla period pain dtg..
setiap bulan aku mengalami sakit y sama smpaikan suami aku soh aku g check ngn pakar..dia da xbagi check kt klinik biasa..

bg sesape y dok area kulai ada 1 specialist nie..Hong Women Specialist Clinic..boleh klik sini tok alamat n contact number...

aku g klinik nie dl utk comfirmation..Doc Hong akn buat ultrasound n vaginal scan utk tgk lebih details lg mslh kte..

bla doc buat scan tue, yes aku disahkan endometriosis kt kedua2 tiub fallopio..saiz endometriosis aku ms tue da 3cm++ for both side..

nie lak pic ENDOMETRIOSIS

perasaan??

perasaan aku sgt hancur luluh n sedih..tertanya2 kenapa mesti aku diberi ujian ini..doc nasihatkan aku utk buat pembedahan if aku nak pregnant..

yea bagi mana2 perempuan rahim adalah suatu benda y sgt berharga sekali..begitu gk ngn aku..
aku inginkan rahim y sihat agar aku dapat melahirkan zuriat ku sendiri..aku nk rs perasaan bagaimana zuriat ku membesar di dalam rahim ku sendiri..
perasaan aku bercampur baur..sedih..memikirkan kenapa mesti aku diduga..
aku terus kol suami aku utk citekan psl penyakit aku nie..
suami aku hnya mampu utk tenangkan aku n mtk aku kol ibu utk cite psl sakit aku nie..
yea ibu aku sgt terkejut blaaku cite psl sakit aku nie..yela dulu zaman mak2 kite jarang pasal sakit2 nie..sume elok je boleh branak pinak sampai bebelas org ank..

ok start dari hari aku taw aku ad cyst nie yea..hampir setiap hari menangis xtaw nk wt cmne..suami penat pujuk supaya g hospital utk tnye doc ape y kena buat..

yea aku dgn berat hati ikut kata suami aku tok dgr ape opinion dari doc..aku sbnrnye takot nk jumpe doc lg sb xbrani nk trima kenyataan if ad penyakit lain..yea TAKUT..

1st aku try consult dgn doc dari Hospital Pantai di Batu Pahat..mesti tertanye kn nape aku y keje kt kulai boleh pegi ke batu pahat sana..kebetulannya masa tue aku cuti balik kg so suami ajk skali pegi hospital pantai..

cam biasa la registration amik no n tgu sementara doc pgl masuk..
nurse kt citu sgt friendly siap bgtaw kt aku ms tue xde doc wanita y incharge ad doc lelaki je..siap mtk kebenaran aku boleh ke aku consult ngn doc lelaki..

ya ms tue aku ok je sb aku nk taw sgt psl endometriosis nie..
lepas beberapa minit tgu, nama aku pn dipanggil..
aku cite psl masalah aku..ye doc pn dgr dgn tekun nye cite aku nie..
pastu die ckp "ok pergi ke sana kejap kite scan dl"

yes, doc pn da comfirm aku memg ad cyst n die suggest kt aku tok buang cyst tue if aku nk pregnant..hurm, hancur luluh lagi hati aku..
b4 balik aku diminta amek darah if aku da ok dgn tarikh utk operate..
darah tue pihak hospital nk test utk kaji lg..aku pn xsure..

hish nie nmpknye da pjg sgt aku berceloteh..pasni aku cite lak apa y aku buat seterusnya utk masalah cyst aku tue yea

jumpa lagi di entri akan datang