Saturday, 31 January 2015

kedai belangkas mahkota kota tinggi

Assalamualaikum n Hi,

kali nie aku cakap pasal jalan2 cari makan..
dulu b4 pregnant penah makan sekali..aku rasa memg sgt sedap sb belangkas nie rs isinya cm ketam cume lg manis n telur belangkas nie rasa lemak..

sesape y xpandai mkn boleh mabuk eh..so far aku makan ok..

kali nie aku g ngn suami aku..dia xpenah makan..aku sogok dia ngn pelbagai cite betapa sedapnya belangkas nie n dia pn teruja utk cuba makan..

aku pun google cari ctc nokedai nie..

so sesapa nk makan belangkas kt kedai nie boleh la booking dl sb makanan kt kedai nie slalu cepat abis..

ni no ctc pak hamid 019-7061680 




nie apa y aku order..belangkas asam pedas, siput gonggong, lokan masak blackpaper n ulam ckit..belacan mestila kn..

so yummy time..

isi belangkas memg sedap..lg sedap dari isi ketam..

uolls boleh la pegi try..sblm pegi better call p.hamid dl utk booking sb takut abes..kedai nie tutup kol 2.00 petang..

buka dari isnin smpai sabtu..ahad dia tutup yea...

so..terjah la..hehehee..

Tuesday, 27 January 2015

KENDURI AQIQAH MUHAMMAD AATIF

Assalamualaikum n Hi,

10.1.2015

kenduri aqiqah aatif ktorg sembelih 2 ekor kambing..sb aatif adalah baby boy..so baby boy kena 2 ekor kambing..law baby girl lak sekor kambing je..


cer tgk putih bersih je kn kambing tue..cm kena mandikan..

rate skg bg sekor kambing rm800 so 2 ekor rm1600..
mahalkan skg..nk wt cmne.. harga sume naik..


anak abg tue tgk je ayah diorg ikat kambing tue kt pokok

babah aatif y pakai bj oren tue..bukan sembelih eh..tlg bukak tali y ikat kt leher kambing tue jek..
tp xtaw la if laki aku nie dlm diam ada kebolehan sembelih kambing..hehe

kambing y da disembelih..da laki aku tgh bz buang bulu2 kambing

mula2 aku cm xde ms nk amek pic..tp MIL y beriya2 soh sbgai kenangan..

dalam islam, aqiqah anak makanan y dibuat aqiqah tue seelok eloknya dimasak manis sedikit..
hmm, aku xtaw r MIL aku msk ape..cm kari tp rs cm manis2 ckit..tp sedap woo..memg sedap..sgt super duper sedapnya..

pic ms kenduri xde..sb aku xsempat nk amek bz tlg kt dapur..huhu..menantu mithali kononnye..


alhamdulillah, time kenduri aatif da sihat..cuma still xbape nk ok mood die..xpela syg y pentg ank mama sihat

SAYA MUHAMMAD AATIF BIN AZRIZAL AZRIE




ASSALAMUALAIKUM

saya ustaz Muhammad Aatif Bin Azrizal Azrie
saya da 7 bulan
selamat beramal n ceria senyum selalu

his 1st fever

Assalamualaikum n Hi,

nie nk cite psl ank demam..

hmm, sbnrnya aku xde pengalaman lgsg handle ank demam sb sepanjang 6 bln ++ nie aatif xpernah demam walaupun lepas kena cucuk..

tp benda da nk jd..

8.1.2015 (khamis)

ms mlm tue aatif muntah2..bla bg susu dia muntah2 smpai kua air dri idg dia..sian wei..
yelah..bdk kua air dri idg..perit..
kta y tua nie pn xsuke air kua dri idg..apatah lg bdk..

tp aku cepat2 tiarapkan die

cmni la aku tiarap n tepuk belakang aatif..

aku tepuk2 ckit belakang dia spy die boleh bernafas dgn elok

bla da pusingkan balik n tgk dia da boleh nafas dgn baik aku smbg bg minum susu..yelah..aatif skg kuat menyusu..skg setiap 2 jam dia akn bgn nk susu..

bla da abes susu, ktorg pn smbg tdo blik..

7.30 pagi

time nie memg nk g kj da...otw nk anta aatif g uma BS dia berak smpai tembus..abis kena bj aku..nk xnk aku ajk suami balik tok tukar bj..nasib baik xjauh mn uma aku ngn uma BS..

bla da settle aku tukr bj n alang2 aatif poo poo nie, aku trs mandikan dia skali..
da wangi sume..ktorg anta aatif kt uma BS dia..ms otw aku bg aatif susu..sb biasa pas dia poo poo dia akn lapar nk susu..
bla da smpai waktu nk pas kt BS aatif, tetibe aatif muntah2..byk sgt..punya byk dia muntah da mcm segayong ok..aku lak rs xbest nk g keje..

tp dia xnangis pn..tp  aku da pesan kt BS dia siap2..if aatif muntah2 lg tepon aku..aku nk bw dia g klinik..

tengahari aku g uma BS sb nk taw aatif cmne..mls nk tepon2..aku direct je g uma BS aatif..BS aatif ckp aatif still muntah if bg susu..tp mkn x..mkn byk je cm biasa..

hmm, aku trs ckp kt BS aku nk bw aatif g klinik sb risau takot apa2 jd...
aku pn siap2 bw aatif g klinik..

ms kt klinik doc ckp bdk y da pndai capai brg akn masuk mulut..so bla tgn da mula mencapai2..da mula pegang2, barang2 atau benda2 kotor y xnmpak akn baby bw masuk mulut..dats y bdk akan kena sakit perot..law teruk boleh kena cirit birit..

tp aatif nya condition is still ok sb masih aktif main lg..

doc ckp if bdk da start cirit birit baru muntah dgn kerap dats mean keadaan cirit birit baby da truk..but aatif still ok..pada tahap y tidak membimbangkan..sb simptom utama aatif is dia muntah dl baru berak2..lgpn aatif xbyk dehydrate sb aatif byk minum air kosong

so doc bg ubt garam, ubt muntah n lg satu ubt utk perot die..

balik dari klinik aku otw ke ofis suami sb ktorg nk balik kg
mgu nie ktorg buat aqiqah aatif pd 10.1.2015

sepnjg perjalanan condition aatif ok..chat n aktif...

da smpai uma MIL (aqiqah aatif ktorg buat kt uma MIL aku)

aatif da xceria..muka masam..slalu bla diagah dia akan ketawa2 sengih2 siap ketawa berdekah bagai..tp kali nie bla MIL aku agah dia buat xtaw je..ngn muka masam dia g..hamboi..da pndai wt muka masam eh ank mama..MIL aku pn dukung n pegang aatif..MIL ckp "azrie, ank ko nie cm nk demam je..hangat nie bdn dia mak pegang"

aku blur2..sb rs sepanjang aku amk aatif bw g jmpe doc otw blik kg bdn dia xpanas pn lg..
aku da mula risau..sb aatif xpernah demam walau sekali..

aku soh suami aku beli cool fever utk baby..takot gk aku..yela demam ni bkn boleh dibuat main2..kang kejung xmemasal..

bla aku pegang yezza bdn ank aku da panas..adoii..ciannya ank mama..

suami aku trs g beli cool fever bla aku ckp ank dia memg da pns da bdn nya..

bla suami balik, aku trs tampal cool fever tue kt dahi n bdn dia..cer tgk ank aku y da mula meragam..xnk ketawa..dahi bertampal bagai..babah die leh senyum2 tgk ank die da mencebik tue..
aatif 1st fever..muka memg xceria lgsg

selama nie aku just dgr je kwn2 y ank nye sebaya aatif demam..cmne diorg xtdo mlm..jg ank sb ank asyik merengek je..yela demam mn selesa..kta y tua pn rs xsedap bdn apatah lg baby..tambah plak xpandai nk ckp mn sakit mn xsedap bdn...


aatif ngn babah berselimut

pic ats nie panas aatif da mula kebah..tp aku still pakaikan cool fever tue kt dahi n badan
bia fever aatif betul2 reduce..

hopefully time kenduri aqiqah aatif, aatif full recovery eh..
mama syg muhammad aatif 

give birth part 1

Assalamualaikum n Hi,

hari nie genap 8 bulan usia anak aku n baru lately nie aku baru nk cite psl pengalaman aku sms pregnant n bersalinkan aatif..

sepanjang pregnant alhamdulillah xde ape y serius or bad alergic cume problem placenta previa je..

ms bersalinkan aatif pn alhamdulillah nothing serius cume time czer tue sebenarnya aku lost almost 1 pain blood..

tp sb b4 czer aku da sign top up blood org lain (redha jela darah org masuk dlm bdn aku) yela asalakan mama n baby selamat..

now aku nk cerita pasal lepas bersalin..previous uolls taw kn y aku xtaw keadaan bby aku after aku da masuk kt wad mommy tue..

aku terpinga2 where is my baby?
is he ok?
baby ikot muka siapa?..babah dia ke or mama dia?

yea..sume dlm tanda tnya..

bla suami aku masuk ngn MIL n ibu, ayah, n adk aku mahzuz..aku trs tnya suami aku.."mn anak kte b??..mana dia??..dia ok x??"

"suami aku kata baby kte comel sgt yang"
"telinga dia mcm b"

"tapi nape xbawa kt cni baby kte?"

"baby kena tahan kt wad jp sb ms lahir jantung dia laju sgt"

"nape cmtu?..xde pape ke?..siannye..b da g tgk dia x?..ad amek x gmbr dia?"

"b da g tgk..nurse xbg amek gmbar..doc nk pantau lg jntg die..tp xde pape..cume jntg die pam laju sgt.."

ms tue ibu ayah sume berborak sesama sndri..aku y still xbape nk sedar g just dgr2 gituh je..
y aku igt tup2 aku tetdo balik..

dlm kol 4 lebih mak ngah dtg ng n cousin aku suhaida..ms tue baby still kt wad g..aku xdpt bual byk..n rs suara aku pn xbape nk jelas sgt..so bla mak ngah tnye aku hnya mampu angguk n ckp pn dlm nada tersekat2..

mak ngah singgah kejap je..pastu dia balik..aku pn smbg tdo..kesan ubt bius tue memg power..tdo je keje aku..bdn rs cm sgt3 lemah..xleh nk angkt tgn..jari pn just kuit2 jek..hehehe

xlama pastu suami aku dtg tgk aku n baby..dia ckp dia baru tgk baby..baru dtg tgk aku..hehehe..xcited la tuh da jd babah..
huhhu

suami cite psl cmne baby kt wad..
xcited dia cite psl baby chat..comel bagai..
aku lak just terpinga2..xtaw nkdescribe muka baby cmne..sb xnmpk baby g..tnya suami bla aku boleh dpt baby..suami ckp if xde pape nt nurse akn bg baby kt aku..

perasaan jd seorg mama sgt luar biasa..sepjg 9 buln ko bw perot ke hulu ke hilir..last2 kua gk ank ko tuh ha..hehehe

hmm, lain kali aku cite psl pengalaman confinement ok

Sunday, 25 January 2015

placenta previa vs contraction part 5

Assalamualaikum n Hi,

previous en3 aku ad cite psl cmne aku da mula rs nk bersalin..law nk taw leh bc sini..nie sambungan kejadian tersebut..hehehe..

ok jam 8.00 pg..rutin biasa la doc n nurse bersiap2 nk check every mommy to be kt wad..termasuk aku..

doc pakar y check aku slalu pn dtg n bg senyuman y paling manis..

"ok puan..puan taw kn pg nie kte da set kn puan utk czer..all da best ya puan"

"tq doc"

pas doc tue g katil lain je, aku trs kol suami aku tnye dia ktne..
seb bek dia da otw n nk smpai sepital da..

sedih taw if xde xdpt jmpe suami law nk bersalin..
rezeki aku..suami aku smpai lebih kurg 1/2 jam b4 aku di bawa ke bilik operation..

aku sempat gk kol ibu n mak mertua utk mohon ampun dan maaf..
tetibe rs sgt syahdu ms tue..
yela ko rs apa y mak ko rs ms nk beranak kan ko dl walaupun caranye berbeza..mksd aku berbeza aku bersalin scr c-section..tp mak n MIL normal

but it doesnt matter..situation is ko tetap nk bersalin...
time2 nie la teringat byk2 nye dosa kt ibu dl..degil..xnk dgr ckp..
aduhaii..tetibe trasa cmne kalau aku mati ms branak..adohaiii..takot oiii..
hanya ALLAH S.W.T je taw perasaan aku ms tue..

bla nurse soh siap2 tok tukar bj, time tue la suami aku smpai..die masuk n tgk je aku bersiap2..bkn bersiap nk g jalan eh..bersiap tkr uniform nk ke bilik operation...
suami aku senyum je..aku geram tgk..yela sb xcakap pape pn kt aku..
mybe sb xnk aku risau sgt..hahaha

ok bla aku da siap2 bertukar, nurse soh baring atas katil sorong utk tolak aku g bilik OT..sblm kena tolak kena minum  nta ubt ape nta..aku pn xtaw..tp tok czer memg wajib minum..rs kompom2 la xshodap...

ms nurse nk tolak aku g blk OT..aku da rs berdebar..takuutt sesangat..aku hnya nmpk suami aku follow je..
ms nie ibu n MIL xsampai g..yela sb pg tue aku baru tepon diorg..xtaw diorg dtg ke x

ms nie rs nk nangis pn ada..sgt2 ada..takot sgt..xyaw nk kabo rs takot tue cmne..tp memg takot la..

smpai je kt bangunan tok ke bilik OT, suami aku xdibenarkan masuk g..
lg la aku bertambah sedih..memg nk nangis...

tp aku kuatkan semangat sb aku penah dgr doc ckp jgn rs takot sgt sb takot bg implikasi ms czer nt..
ms tue baru la aku terigt  nk beristigfar..pnya rs takot smpai aku rs ms tue fikiran aku blank trs..xtaw nk buat ape..
sepjg kena tolak ke bilik OT tue,aku bc sume doa semoga dipermudahkan ALLAH utk aku bersalin..

bla da smpai kt area OT ada staff kt ctu dtg n soh aku bgtaw sape nama aku...nie tok comfirm kn aku adalah patient y bakal dioperate pg tue..

da settle pindah milik dari nurse wad bersalin ke nurse bilik OT..aku ditolak ke bilik OT lak

bla da smpai bilik OT, aku tgk sume staff n doc da standby..nurse pn angkt aku tok diletakkan kt ats katil operation tue..nurse2 sume plak da mula start psg wayar bagai..

ad lg sorg staff nurse tue nk tekapkan topeng kt muka ak..tp sblm tue die ajar cara bernafas

"dik,  nt tarik nafas perlahan lahan jgn laju2 sangat, nafas je mcm biasa..tarik nafas hembus n tarik nafas lagi hembus ya"

aku hnya boleh mengangguk je..xmampu utk berbicara lg ko..

another staff baru masuk bilik OT n said

"izzatiq, selawat byk2 istighfar igt ALLAH"

huh, lg la debar..tp aku xsempat nk rs debar sgt sb ms tue tgh pakai topeng tue..xlama aku trs pengsan xsedar pape..

"izzatiq bgn...izzatiq"

aku rs cm tgh bermimpi..mata cm berat je nk bukak..tp ad tgn y dok men tepuk2 bahu aku

"izzatiq"

aku dgn mamai..paksa la gk buka mata

"izzatiq awk da bersalin yea"

aku hnya mampu menggangguk

pastu berlaku lagi pindah milik..hahaha

dari staff OT ke staff wad bersalin plak..

time kena tolak nie aku kejap bukak kejap pejam mata..
rs mengantok sesangat..

nta cmne..kt 1 area tue aku rs nk bukak mata..n tetibe aku ternampk suami aku..bla ke depan ckit aku nmpk ibu n MIL aku..aku tgk MIL aku da nangis2..n xsemena aku pn nangis gk..xtahan rs sebak saat tue..
xsangka ibu n MIL dtg gk..

aku trs diletakkan kt wad bersalin..
bla da smpai..aku xmampu nk buka mata lebih2 sb kesan ubt bius tue..

utk pengetahuan uolls, patient PP akan full bius yea..cm patient lain law baby songsang or what..doc akn bg diorg half bius..sb tue ms czer diorg sedar sb atas xbius..

doc bg bius dari pinggang ke kaki..mksdnya dari pinggang da xrasa ape..

cm kes aku, memg wajib full bius sb takot berlaku complication ms czer

tp bla da lepas bersalin aku rs lega...

tp persoalannya, mn baby aku..knape doc xbagi bby kt aku??

mana??..mana??

anak aku mcm mana?

chat x dia??

jeng..jeng..bc la lg en3 akn dtg..huhuhu..

tq sb sudi baca omelan aku



 


placenta previa vs contraction part 4

Assalamualaikum & Hi,

skg aku nk smbg cite psl aku bersalin dan beranak...
da best moment dlm hidup bila kita jd mama...

ok
cm y uolls taw aku bersalin czer..
pengalaman bersalin czer??
hurmm..lets aku setori mori eh..


EDD aku sepatutnya 16.6.2014
so bla aku admit n doc pn da check status placenta/uri aku tue tetap xnk balik dok kt tempt asl die, doc comfirm c-section on 3.6.2014

doc awalkan seminggu bermakna ms tue bby aku da 40 mgu
nak jadikan cite ank aku da xsabo nk keluar dari uma free y dia dok tue...

aku bersalin 27.5.2014
jd 2 hari sblm ari kejadian aku da mula rs xselesa..

xselesa cmne??
hmm, perot kerap mengeras tp blm rs sakit

sehari sblm plak makin kerap mengeras n da  mula rs sakit kt ari2..
rs nye cm bby da mula men tolak2 nk kua..
jp2 rs sakit...jp2 ilg..jp2 dtg balik..
ms tue aku wt xtaw je g..yela xde pengalaman rs sakit nk branak ko..

sehari sblm branak 26.5.2014
di kala waktu petang bla pelawat da xleh nk dtg melawat aku n geng2 mommy y dok 1 wad pe g..bukak warong mak jah r kt wad tue..
borak2..sembang2..
tgh menyembang ad la org jual mknan..
kebetulan plak mknan kt sepital ptg tue xbape nk menepati selera citarasa aku..
so tnpa rs bersalah aku mkn sb ank aku y nk mkn..
hahaha..ye r..betol r..ank aku nk mkn wei..
aku beli r roti jala n apa nta..aku xigt lg 1 aku beli apa..hehe..2 jenis mknan aku nk melantak...

dlm kol 6.55 ptg da memg cik puan misi2 menjalankan tugs n tgjwb diorg tok check mommy y dok kt wad..
yela routine check up for a few hour..
biasanya lebih kurg 4/5 jam skali nurse akn dtg buat check up...
basic check up is check heartbeat bby..
sesape y ad kencing manis akn check gk (depends pd sejauh mn tahap ketinggian gula2 korg..hahaha..gula2 ko..acah2 mak enon je..tahap gula ye..bkn tahap gula2)

check berapa kerap contraction dtg..biasa akn check setiap 10 min bape kali contraction / 5 min bape kali..

nk jadi cite aku nie..mulut gatal nk tnye kt akk nurse tue..walaupn aku xrs sakit sgt tp bby da kerap mengeras..

aku : kak, sy nk tnye la..contraction tue rs nye cmne ek??..sy  kdg2 rs da mcm keras2..tp xtaw r tue   contraction ke ape..

nurse : xpe..cni akk check dl eh..

::akk misi tue dok sblh aku smbil singsing lengan bj sb nk tgk jam smbil tapak tgn dia letak kt perot aku...

nurse : da lama ke rs?

aku : da 2 3 hari gk..cume semlm n arini kerap lak mengeras..pastu kdg2 sakit kt ari2..dia cm tolak2 jek..kenapa kak?

nurse : hmm, nk ikotkan da mula contraction nie..ad la dlm 10 min sekali dua bby mengeras..tp xpe kte wt ctg dl eh..

(ctg : sejenis alat utk mengukur heartbeat bby n kekerapan contraction)

sumber ehsan google: sebelah mk ck tue la mesin ctg

aku : hah!!! (terpinga-pinga sb cm xcaya je aku da mula contraction cume blm full rs sakit nye tue)

~ms tgh buat ctg tue nurse kerap kali kua masuk blk ctg tue tok pantau sejauh mn contraction aku

tengah syok2 baring sambil berangan cmne nk jd kurus balik after deliver tetibe

doc masuk ngn akk nurse tue n tgk draf ctg aku n xplain kt aku

doc : puan, puan da mula sakit nk bersalin nie..tp skg nie puan ada mslh PP..so sy akn refer ngn boss sy..buat ms skg sy akn pasang drip satu lg pd puan tok standby sb sy rs esk puan akn bersalin..n kejp lg sy akn bg puan injection tahan sakit utk elak puan rs sakit contraction tue sb bla sakit kte takot akn berlakunya tumpah darah..

aku y cm xpercaya nie cm xterima kenyataan sb hah aku da nk branak ker??..betol ke..cept nye..ish..yeke..rs kalau kene penampor pn still cm xcaye gk..

doc : ok puan..sy nk psg drip nie ye..tahan ckit yea...

(aku y masih mamun pn cm xrasa je doc tue psg drip tue eh)

doc : ok puan..mlm nie paun da start puasa sb esk puan akn bersalin (hmm, comfirm czer, xpela..xde rezeki bersalin normal)..nt puan blik wad staff nurse akn bg injection tahan sakit..

aku y otw nk balik ke katil, lalulah dpn wad geng2 borak sembg bagai..siap interview g..

akk wad sebelah : ti, cmne??..doc ckp ape??

aku : hmmm, doc ckp kte da kena puasa..sok branak..doc da book pg bilik operation

akk wad sebelah : ha, ok la tue da selamat sume..akk nie xtaw g bla..xpe doa byk2..insyaAllah selamat semua

aku : yela kak..mudah2an

sampai je kt katil aku trs tepon suami aku..

aku : b, sok syg bersalin..sb da ad contraction..hmmm..takutnya..pastu da la td da beli mknan xsempt nk mkn..doc soh puasa xbagi g da mkn n minum..tp haus la..xminum g..lama lak tue td wt ctg..

suami : xde ape la..doa byk2..minum je ckit..ilgkan haus tue..nt diorg kol b kn bgtaw syg czer sok?

aku : xtaw r kol ke x..kol kot..yela sb nk sign..sok b xya la kj..dtg cni trs..taokt r..jp g nk kena cucuk utk tahan sakit sb contraction da ad n da kerap..

suami : xpela b tgu diorg kol je..tp ape2hal tepon b taw..

aku : hmm, yelah..eh nurse da smpai..nk kne cucuk nie..

suami : jgn lupa minum ckit

aku : ok b..bye..(nada sedih sb suami xde dkt..waaa)

suami : ok..

nurse : nie injection utk tahan sakit yea..nt da cucuk jgn bgn g toilet taw..sb ubt nie mengantuk ckit spy awk x rs sakit..

(cucuk kt punggung lg wei..kali nie da 3x kena cucuk kt ctu..sakit??..sakit gk tp x sebisa cucuk matangkan paru2 bby)

pas nurse da xde..aku pn minum la ckit air kosong sb haus sgt..mknan y aku beli ptg tue xsentuh lgsg..tp serius memg trs da xde selera

a few minute lepas tue, pergh memg penangan ubt tue aku trs tdo..xigt ape da...y aku igt stiap brapa jam nurse or doc akn dtg pantau aku tok check contraction aku..walaupun aku da xrasa tp nurse n doc y check memg rs n kerap mengeras perot aku tue..smpai kn doc tue ckp knape x letak aku kt wad bersalin utk standby if something bad happen..sb aku adlh mummy PP type 3..if bleeding will c-section trs..

smpai ke pg sok nye doc n nurse pantau aku..tp kesan ubt tahan sakit tue sgt la power weiii..sb aku cm sedap tdo je..da xrasa nk pk psl bersalin...laki aku kol pn aku cm mamai2..nta ape aku ckp ms tue aku pn xigt da...


uish..cm terlebih pjg lak en3 kali nie yek..
aku smbg la next en3 lak ek..nt kang malas lak uolls nk bc..hehe

tq sb sudi bc omelan aku

Sunday, 18 January 2015

placenta previa part 3

Hi,

seperti y aku jnji ritu..aku nk continue story mori psl pengalaman aku dok hospital selama sebulan..
best ke x best?

mknan sepital tue sedap ke xsedap?? (hurmmm..bg aku ok je..sedap je..sb aku nie jenis jnji perot isi..tolak batu kayu je..hehe)

ok..sebelum aku or mak2 y kt luar sana doc da bg comfirmation tok admit sepital make sure y 1st sekali korg msti inform kt boss korg psl keadaan diri korg tue..n law boleh ms korg g last check up tue mtk doc kua kn surt tok infom pd majikan y kte sbg pesakit (hahaa..amek ko pesakit..padahal bkn sakit ape..sakit peknen je pn..tp bahaya eh..jgn nk suka suki sgt)  dan TAK BOLEH LAGI MENDATANGKAN DIRI UNTUK BEKERJA  
(yea..cuti berbulan2)

nmpk cm sonok kn..cm best je kn..hakikatnya

sob..sob..1st day kne lapor diri (da cm baru dpt keje ko) n jauh dri encik suami..sedih wei..sedih sesangat
da xleh nk gaduh2..
da xleh nk manja2..
da xleh nk mkn sedap2 ikot hawa nafsu..
sume da xleh..

paling xtahan adalah kerinduan pd encik suami..
nangis??
opkos r aku nangis cm antu mengilai..hahaha..tue bohong la...sj nk gempakkan cite..
nk gk kaber line control cun lawa bagai..nangis sorok2..hehehe..xsyok r kengkawan katil sebelah menyebelah tgk2 aku nangis2..

mlm pertama aku msk, hurmmm, katil sebelah aku n katil depan aku berlakulah adegan y sgt ditakuti oleh mommy PP..

sebab??

after akk tue solat mgrib die bleeding non stop weh kt ats katil..serius byk giler darah smpai xtepiki oleh uolls cmne byk nye..

kecoh 1 wad ngn doc n nurse2 sb takut jd pape kt si ibu n baby..yelah risiko bahaya utk kedua2 nyawa..memg ngeri tgk darah xberhenti2..
istighfar aku byk2...mengucap byk2..doa byk2 semoga aku tidak spt akk tue n mudah2an bby aku lahir cukup bulan..

after kejadian ngeri tue berlaku..selang beberapa jam kemudian, katil dpn aku plak akk tue bleeding sama ngn akk y sebelah aku..adohaiii..ALLAH nk tunjuk bertapa kerdil nye manusia nie tanpa pertolongan dari Nya..
baru aku taw betapa bahayanya PP nie..
sblm nie just dgr dri doc 0r bc dri blog2 je
bila da nmpk sendiri, aduhhhh rs senak trs ari2 nie...
segala pemakanan aku di control sb aku gdm on control
kencing manis aku xtinggi..cuma akan naik bla aku melantak kn nasi tue ikot suka mak nenek aku..hahahahah...
sedap wei mkn nasi..nikmat..
tp y xbest nye bab minum ptg..
aku akn dpt juadah y XDE GULA HOKEH!!!!...TAWAR REBEH!!!!
da taw taktik sepital y kengkununnye wt kuih cntik molek lawa tp rupenya tawar eh...hah!!...amek ko!!

perasaan sebulan kt sepital hati slalu meronta ronta nk balik..bosan tahap tingginya gunung everest..
novel y aku beli berbundle2 da abes bc eh..siap tukar2 g ngn patient wad sebelah..ngn cik2 misi2..
every day doc akn check sejauh mn keadaan diri kte..
doc pakar n doc biasa yea y akn dtg check setiap hari..
rajin weh doc2 kt cni check up
fyi aku bersalin kt hospital sultanah nora ismail batu pahat..
pilihan aku tok amek sepital gomen sb kebiasaan kes pp nie when operation akn berlaku tumpah darah n hnya sepital gomen je y byk simpanan darah..
aku xkisah asal beranak..
lg pn sepital nie skg da ada doc pakar n olls staff nurse sgt la baik..5* aku bg..friendly sgt..doc pn baik n softspoken je..

TAPI KAN..baik cmne pn staff nurse or doc tetap gk nk balik...bosannnn!!!!!...

huhuuu

ok la..next time cite cmne aku nk bersalin..

tq sb sudi bc blog aku

Tuesday, 6 January 2015

premature baby??..PP again part 2

Hi,

en3 kali nie nk story mori psl risiko kpd baby ats sb alasan PP nih...

hehehe...

ok mcm y korg taw aku comfirm PP type 3..ok..sape y disahkan PP especially PP type 3 & 4, doc akn advice tok dpt kn suntikan matangkan paru2 baby..

TUJUAN

tujuannya spy if uolls bersalin awal, xcukup bulan at least ms tue paru2 baby da matang..

KENAPA DAN RISIKONYA

xsemua ibu mengandung bernasib baik dpt bersalin smpai baby matang eh..

ada sesetengahnya baru 6 bln pregnant da bersalin sb berlaku tumpah darah n emergancy czer tok selamatkan ibu n anak

ada sesetengahnya 7 bln, 8 bln..xtentu taw..ikot keadaan mak atau keadaan sms

mksd aku keadaan sms yela korg byk sgt berjalan 

keadaan mak y rahimnya xbape kuat

risiko if uolls xcucuk matangkan paru2 baby nie..baby uolls xberapa nk chat mcm baby y lahir scr normal y lain

yelah, baby lahir xcukup bulan kan..belum dapat secukup zat lg kt dlm belly mommy..

biasanyanya if baby lahir prem, baby ad uma die sndiri (untung..kecik2 da ada uma sendiri k..hehehe)..baby akn dok kt dlm inkubator/rumah tiub

SAKIT TAK?

hurmmm, sejujurnya suntikan tok matangkan paru2 baby nie sakit n bisa..doc akan cucuk kt punggung..

ms aku g weekly check up aku xready psl cucuk mencucuk n previous doc xpenah bgtaw psl suntikan nie..so bla uolls da bc entri nie diharap bersedia dri segi fizikal n mental..

ms check up baru doc explain psl suntikan nie..

sakit memg sakit n aku xtipu..time cucuk biasa jela cm cucuk2 biasa..skali bla ubat dia masuk...MAKKKKKK!!!...sakitnye..time2 tue gk aku da menitik air mata (xnk menangis dl malu hoiii bla kua bilik mata merah saga org tgk) tahan kan air mata nk kua smpai la kt kete ngn jln terhencut hencut sb dari bontot smpai ke kaki rs kebas tp kt bontot rs sakit..jln da mcm org tempang

baru nangis melolong..ckp kt hubby "huuuuu, sakitnya b..sakit sgt..bontot rs sakit xleh nk dok nie..wawaawaa,...sakit..doc bg lg sebotol..sok kne cucuk lg kt kulai (klinik kesihatan kulai)"

"sakit sgt ke yang"

"sakit la..sakit giler..nk dok pn susah taw nie"

"xpela..sakit ckit je..pengorbanan tok baby kte"

"yela korban korban gk..y tanggung sakitnya syg bkn b..wawaawaaaa"

"sabar la..sabar eh..nk mkn mn nie??..syg nk mkn ape?"

"(trs benti nangis ko bla laki aku sebut mkn)..hmmmm, boleh gk..tp cm jauh..cari y dekat2 jela..xkisah la mkn ape pn jnji mkn"

"mkn nasi ambeng nk x?"

"boleh..tp pas mkn blik eh..rs ngantok sgt la..ubt nie trs rs ngantok la..xleh tahan"

"haaa yelah..yelah...pas mn kte balik pastu syg tdo la"

so scr kesimpulannya..cucuk matangkan paru2 baby nie sakit taw...cucuk ms 7 bln..suntikan nie xtentu ms bape bln doc bg..biasanya depends pd keadaan mommy

if mommy ad bleeding ckit2 n blm smpai tahap teruk doc bg lg awal dri y sepatutnya..if mommy da ad bleeding 6 bln time tue kena la cucuk

mcm aku alhamdulillah xpenah bleeding so bl detect PP doc soh cucuk sb takot bersalin pra matang

so rini just nk cite psl cocok mencocok je..sb teringat betapa sakit n pedihnya cocok matangkan paru2 baby nie..

sekian, wassalam.

placenta previa???...whats dat?? part 1

Hi,

rini aku nk cite pasal placenta previa..pengalaman aku sndri mengandungkan aatif..so brapa ramai y taw pasal placenta previa nie??..apa die placenta previa nie??..npe aku cite psl placenta previa??..nickname placenta previa is PP eh..

tujuan aku nk cite psl PP nie sb ms aku pregnant aku disahkan ad PP type 3 pd usia kndungn aku 7 bulan..aku dl xtaw lgsg apa tue PP..bla doc ckp PP aku blur..aku igt kn berkaitan darah rendah ke apa..rupenya psl kedudukan uri aku y berada kt tmpt y xsepatutnya

mksd aku kt tempt sepatutnya its suppose to be at atas dlm rahim n kedudukn baby ad kt bwh..tp dlm kes aku uri aku ad kt bwh n da separuh tutup jalan utk bby keluar..paham x mksd jalan tue..maksud aku laluan utk aku beranakkan anak aku scr normal..ikot bhs kasar kua ikot lubg *****

ms usia kndgn aku 7 bln doc scan n detect something goes wrong y mn uri aku xbetol..hhahaa..bkn xbetol apa..die dok kt tmpt y salah..hehe


law tgk pic kt atas nie, bahagian sblh kiri adalah kedudukan uri y normal..pic y tengah n kanan sekali adalah PP

JENIS/PERINGKAT KEDUDUKAN URI

PP nie ada byk level..ada type 1 smpai type 4

type 1 : uri kt bwh tp belum menutupi laluan utk baby keluar dan masih lg boleh bersalin scr normal
type 2 : uri da kt bwh dan hampir dgn bertemu dgn laluan serviks tue tp still lg boleh bersalin normal
type 3 : uri tue da tutup sebahagian/separuh  laluan serviks tue dan TAK BOLEH bersalin normal..alternatifnya adalah c-section
type 4 : uri tue da tutup semua laluan yea cik kak n sama ngn type 3 tak boleh bersalin normal n czer is the way to give birth


uolls boleh tgk kedudukan uri kt pic bwh nie

1328844582449509209

                                         type 3                          type 4                      type 1 & 2

nampak kn..faham kan..aku dl type 3 mksdnye uri tue da tutup sebahagian laluan serviks


TANDA-TANDA PLACENTA PREVIA

ada beberapa tanda y uolls boleh  rs samada uri tue kt mn..

1. pendarahan
2. sakit di bahagian ari-ari dgn kerap
3. sakit kt bwh mcm nk beranak

kadang2 ada sesetangah org xmengalami apa2 tanda pn tp majoriti org akan mengalami pendarahan sms pregnant..

mcm aku, aku xde rs apa2 except kdg2 rs sakit kt bahagian ari2..sakit y amat sgt especially bla aku balik keje n naik tangga..sakitnya smpai bla masuk uma je aku trs baring menangis teresak...bla lama ckt baring baru sakit tue ilg...tue ms aku xtaw lg aku PP..tp alhamdulillah sepanjang PP aku xde bleeding..

tp bermulalah episod ke hospital setiap mgu..mgu nie kk 3 hari pastu ke HSA lak tok pantau sejauh mn tahap kesihatan aku n baby..n setiap kali check up doc akn slalu tnye..ada bleeding x..sakit x..

ALLAH Maha Penyayang..alhamdulillah sepanjang PP aku chat..

cara nk comfirmkan samada kte PP atau x..uolls g je sepital or klinik pakar ibu n anak..dari ctu doc akan detect kedudukan uri uolls samada kedudukan uri uolls pd tmpt y normal or jd les cm aku nih..doc akan scan..n melalui scan tue dpt detect prob 

BAGAIMANA CARA MENGATASI PLACENTA PREVIA

ok bg ibu2 y da memg comfirm PP..biasanya doc akan advice tok bedrest byk..byk y terlalu byk..doc xgalakkan byk berjalan mcm ibu pregnant y lain (bg y bersalin normal bla dekat hari nk bersalin doc akn soh byk jln bg memudahkan bukaan laluan utk bersalin)  sb takut berlakunya tumpah darah y akan membahayakan nyawa anak dan ibu..sb doc aku ckp ms tue if tumpah darah je dlm ms 20 min pn kte boleh hilang nyawa..

so atas nasihat doc aku xbyk bergerak..mksdnya kurgkan berjalan n terlalu aktif tp kekadang aku degil gk..boleh sempat lg jenjalan ke JPO la jusco lah..sb ms pregnant aku suka berjalan walaupun cepat pent..

ms tue aku paksa suami aku pindah uma bwh (ms tue da beli uma tp belum duduk sb konon igt nk dok after deliver) sb aku da xlarat sgt nk turun naik tga tmbah lg aku PP type 3 y memg xleh byk bergerak..

jd ms 7 bln ke atas aku memg byk rehat..byk y terlalu byk sb bla baby mengeras comfirm2 ari2 kte sakit (mybe aku je kot sb uri kt bwh n baby tolak uri tue)..

keje aku adalah baring je...xmasak..xkemas..xbasuh baju..sume keje uma suami y buat..

URUT

sape y PP dinasihatkan xleh urut yea kengkawan..doc xbagi sb ms urut if bleeding memg korg xkan sempt nk ke sepital..aku ada pengalaman tgk sorg mommy nie tumpah darah sb PP..memg serius bahaya law bleeding tetiba nie..time tumpah darah tue darah kua mcm paip bocor eh..so jgn sesuka nk urut bagai..aku pnh g urut tp mk ck tue ckp die xbrani buat sb takot jd pape..nmpk x??..mn2 mk ck y korg dgr pndai urut bagai jgn sesuka hati korg bg diorg sengkak or uli2 perot korg eh..

law jd pape nt spe nk bertanggungjawab???...hhah..jawab..jawab...

ADMIT??

hurm, law uolls nk taw sesapa y PP biasanya doc advice tok admit/warded awal even due date lama lg..mcm aku suppose aku admit 2 bln awal b4 EDD..

tp aku merayu melutut menangis (y nie tipu la kn bab melutut menangis tue) xnk admit dl..bhahahaha...bosan kot dok sepital berbulan bulan...doc ckp "ok boleh..sy bg awk peluang lg sebulan dok uma..lepas tue da xboleh da dok uma..nt law jd pape sape nk bertanggungjawab"

aku "hah ok..ok..bolehlah"
doc "tp dgn syarat if ada bleeding ckit pn walau setitik cepat2 g hospital taw"
aku "ok doc"

yeah memg aku dpt rilex kt uma g tp next month aku da serah diri g sepital..kang ad kang kena mrh law x anta diri sendiri kt sepital..

EDD 16.6.2014..aku admit 2.5.2014..nmpk x bape jauh lagi tarikh tue...huaawaawawaa

so bermulalah aku menginap di sepital selama sebulan...

next aku cite lak sepanjang dok sepital

penat da nie..naik juling mata..hehehe..

selamat membaca..x paham boleh tanya..kihkih..nk details boleh bukak link nie..






Monday, 5 January 2015

selamat datang 2015

Hi,




sekarang da masuk 2015
so ape korang nye wishlist dan azam tok 2015??

ada sesetengah orang 
~nk khwin
~nk beli rumah
~nk pegi haji
~nk kejar pangkat

macam2 lagi la

tapi azam aku utk tahun baru nie aku berazam utk menjadi isteri solehah utk suami aku (phoohh..mudah2an..doakan yea kengkawan)

menjadi ibu yang terbaik utk anak-anak aku 
(hamboih cm ramai jek anak aku kan..hehe..mn taw akn dtg beranak-anak)

menjadi pekerja dan pelajar yang cemerlang
yess im part time student..now da ad baby quite kelam kelibut ribut life aku..but take it as challenging

semoga 2015 nie dan tahun2 berikutnya aku dikayakan rezeki dari ALLAH S.W.T

so, mari kita sama2 berubah menuju ke arah kebaikan..eeececeehh da cm prof. muhaya da aku nih..bhahahaa..

jom sama2 kita amalkan ayat 1000 dinar..salah satu ayat murah rezeki..AMIN

AMALAN UNTUK MENDAPATKAN ZURIAT

   

...ASSALAMUALAIKUM...

Hi uolls,

mcm y aku da jnji kn b4 diz nk share tentg surah y aku amalkan utk mendapatkan zuriat..
nia adalah apa y aku amalkan utk mendpatkan zuriat.
as a women of course kte mesti nak kan zuriat utk diri kte sndri dan juga utk suami..tmbahan plak umur da meningkat (june nt da 27)..hehe

aku kahwin earlier 2013 dan 8 bulan kosong (belum pregnant)..dan awl bulan okt 2013 aku disahkan pregnant da sebulan ms tue dats mean ms sept tue da ad nyawa y sedang bercambah dlm rahim aku..

actually b4 pregnant uolls pn taw y aku ad cyst y mn ia boleh mengganggu kesuburan bg perempuan utk mengandung..tp nasihat aku sedih dan menangis mcm mn sekalipun jgn la kte lupakan siapa Pencipta kte..siapa yang Maha Kuasa..pucuk pangkal ingatlah asal usul anak adam dan hawa..

aku sendiri muhasabah diri tentang kesalahan dan kejahilan aku sms muda belia (hahaha..now still muda wat)..ada hikmah ALLAH S.W.T mendatangkan ujian buat aku dan juga suami..utk menguji sejauh mn kesabaran kami suami isteri sms didatangkan ujian..sejauh mn keimanan kami kepada Nya..

so, bg pasangan y belum dikurniakan zuriat byk2 muhasabah diri..perbaiki diri..byk kn buat solat taubat dan hajat..tambahan plak keadaan diri aku y ada cyst nie..lg meraung..yelah berpenyakit ko..giler xsusah hati..

namun ALHAMDULILLAH, berkat kesabaran aku suami isteri dan juga dengan izin ALLAH S.W.T aku pregnant juga..berita y sgt menggembirakan aku suami isteri dan juga whole family..

selain amalan doa aku juga amalkan segala cara pemakanan Rasulullah S.A.W..tok cyst tue plak aku amalkan biji aprikot y memg disahkan elok bg penyakit ketumbuhan nie..xpecially kanser..walaupun aku bkn kena kanser tp cyst juga merupakan salah satu penyakit ketumbuhan..tue pn ibu y bgtaw..

ibu soh try amalkan makan biji aprikot sb pk ck pernah bgtaw sesuai utk org kanser n bley juga diamalkan oleh org y ada penyakit ketumbuhan..punca pk ck ckp elok mkn biji aprikot nie sb adk ke3 aku ad ketumbuhan/lebihan lemak kt breast die..doc ckp lebihan lemak..terpulang nk buang ke x..tp adk nk buang sb sakit..ms tue lah pk ck ckp benefit bj aprikot nie..bla ibu teringat adk dl mkn bj aprikot nie ibu bgtaw soh amalkan mn taw cyst tue ilg...

lpas ibu bgtw memg aku consume until i noe dat im pregnant..rs bj aprikot tue sememangnya pahit..tp bak kata org tue "pahit tue la ubatnya taw"

itulah apa y aku amalkan tok maintain kn saiz cyst aku tp ada gk aku amalkan beberapa surah baca dan tiup pd air utk kita minum kira buat mcm air yassin gituh lorh!!!

so kt bwh nie adalah surah tok dapatkan baby dan elakkan dari kena kanser..y ada cyst pn boleh amalkan yea..kte hnya boleh berusaha dan bertawakal..y memberi keizinan hnya ALLAH S.W.T sj..


doa untuk dapatkan baby 

Di bawah nie surah2 untuk memusnahkan sel-sel kanser:

1. Surah Al Maidah (Ayat 82-91).
2. Surah Al Araf (Ayat 70-81).
3. Surah Al Raad (Ayat 16-28).
4. Surah AN Anbiyaa (Ayat 38-50).
5. Surah Asy Syu'ara (Ayat 185-227).
6. Surah Az Zummar (Ayat 42-52).
7. Surah Ghafir (Ayat 67-77).
8. Surah Az Zukhruf (Ayat 52-70).

Cara-cara

Sebelum memulakan bacaan:

1. Istighfar 10x.
2. Shalawat Nabi 10x.
3. Al-Fatihah 1x.
4. Ayatul Kursi 1x.

Sediakan botol-botol air yang bersih secukupnya. Setiap kali habis membaca surah-surah berkenaan, maka ditiupkan kepada air tersebut. Pesakit dinasihat kan minum air bacaan setiap hari. Sapu air pada anggota yang kena barah kanser dan mandi pesakit dengan air ini. InsyaAllah kerana sakit dan sembuh semuanya dengan izin-Nya.

*Kepada pembaca tolong sebarkan kepada ahli keluarga dan saudara yang sedang mengidap penyakit kanser.

nie gambar biji aprikot mn y xtaw..ehsan nenek google eh

nmpk mcm bj badam je kan..tp rs nye xselemak badam yea..pahit Ya Rabbi..tp itulah ubat

uolls boleh klik kt sini utk taw lebih details pasal kebaikan bj aprikot nie
so boleh amalkan yea disamping nak dapatkan baby selain dapat jg kesihatan