Monday, 14 September 2015

KPOP CUISINE

 Assalamualaikum n Hi,

kpop cuisine!!!!

hehehe sj bagi tajuk sendu sikit...ok..hari ini iols rasa macam nak makan kimchi..da lama nak makan tapi tak berkesempatan lagi nak beli kimchinye..

so hari ini tibalah masanya..

ok..sebelum tue nak tanya..tahu tak apa itu kimchi???..
sebenarnya kimchi nie adalah makanan wajib bagi masyarakat korea yang mana kubis cina akan dibasuh dan dibersihkan..selepas itu, akan diperam dengan garam, gula, dan letak sikit cili kering..peram untuk seketika sampai agak2 dah masak la kubis tuh..

bagi yang tak nak buat sendiri boleh je uols beli kt pasaraya Jusco or mana2 tempat yang ada jual..jangan risau..kimchi yang dijual kat jusco nie halal..
 
                           

uols boleh tengok sebelah kanan paling atas ada tanda halal..jadi takde rasa ragu2 nak makan..
kalau nak lagi best, boleh je uols pergi restoren korea macam seoul garden..kat situ sama macam kalau uols tengok drama korea..ada grill..sup..kimchi..macam2 lah..

tapi sebab iols nak makan kimchi iols beli je yang da packing nie cuma ubah sikit cara masaknya..

so cara2 iols masak kimchi nie macam kat bawah ye


      

                                  

                                   
 


Bahan-Bahan:

kimchi
daging
bawang putih (dititik je)
bawang besar (yang warna kuning yea)
cili kering
cendawan ( nak add sayur lain pon ok je)

Cara-Cara:

1. daging tue uols boleh potong nipis2
2. rebus dagung sampai empuk
3. panaskan olive oil (better guna minyak bijan..lagi sedap dan aroma yang ohem)
4. tumis bawang besar yang dipotong dadu dan bawang putih yang dititik / diketuk tue sampai bawang layu
5. masukkan daging dengan air rebusan die (sikit je air rebusan untuk lebih rasa daging)
6. masukkan kimchi
7. gaul semua sekali dan hidang







Wednesday, 19 August 2015

HOW MOTHER FEEL

Assalammualaikum n Hi,

pernah tak korang kadang2 rasa nak marah je bila jaga anak...huhuhu..suddenly malam tadi aku rasa geram sangat dengan aatif sebab selalu la sangat asyik turun naik sofa..dok main panjat2 sofa merangkak ke hulu ke hilir kt bahagian sandar sofa tue..iols baru je nak letak badan kat tilam..yea weols tdo depan tv bentang tilam..kt bilik xmuat..bila baring je mula la aatif panjat sofa..bila dapat je panjat sofa tue mulut die membebel2 sebab berjaya panjat..nak tunjuk la kt mama die yang die da terror panjat sofa..duduk elok je dengan penuh bangga..sengih pun melebar sampai ke telinga..


nak jadikan cerita, semalam iols memg sangat2 penat balik keje..plus babah aatif pegi tengok bola kt stadium larkin..JDT vs PERAK la kot..aku pun malas nak amek port sangat game apa malam tadi..so malam tadi macam biasa..aatif seorang toddler yang sangat lasak plus die pun anak lelaki kan..lasak tue memg perkara biasa la..selalu iols ok je dengan aktiviti lasak aatif..solat pun aatif boleh behave dok sebelah iols ditemani dengan MR. IPAD nye dengan kartun chu chu tv la..dd animation la...xpela kan sebab iols nak solat waktu tu..selalu babah aatif akan jaga dan bergilir jaga bila nak solat..tapi memandangkan babah tengok game bola semalam, mama yang asalnya mood ok terus ke laut..

sebab aatif panjat sofa lepas tue sibuk merangkak sampai ke hujung sofa..tue law jatuh memang terlingkup benjol bagai nanti karang..yang kene marah mama die jugak sebab tak tengok anak main..huhuhu..

iols da mak ko ijao sekejap..iols marah aatif sebab degil tak nak dengar cakap iols..padahal toddler nie mana faham lagi apa yang dikata tak boleh dan boleh..

iols marah and pukul2 peha..bukan pukul kuat2 eh uols...karang ada kang yang buat report tangkap iols..iols pukul lembut2 kat peha aatif..pukul olok2 and konon2 je..sebab geram sangat..bila panjat sofa je sibuk nak merangkak..nk turun ikot suka hati dia..haishh...

tapi bila iols konon2 pukul tue, aatif boleh plak ketawa kuat2 and sengih lebar..terus iols xjadi marah sebab geram dengan aatif yang tersengih2 bila iols pukul olok2 tuh..hahahaha..terus xjadi nak marah uols..melting sangat2...sampai kan ada suara berbisik..Ya Allah apa yang aku rasa nie..dulu masa nak baby bukan main berjanji lagi akan sayang anak bagai menatang minyak yang penuh..nie baru anak buat sepah, dok main panjat2 da nak marah2 eh..babap karang baru taw..

yea, iols terus istigfar bebanyak..dan peluk aatif and say "sory sayang..aatif nak main, main la..mama teman..nak main panjat2, main la..mama duduk sebelah jaga aatif yea"

uols nak taw bila kita sedar akan perlakuan buruk kita tue, ingat ALLAH bahawa anak itu anugerah dan amanah, terus hilang perasaan marah dan penat tu..

yea aatif mama minta maaf yea...arini kita ajak babah jalan2 naik motor yea..sebab babah tak spent time dengan aatif semalam.babah balik dari game pun aatif da tdo dengan mama..

im very sure, ada sesetengah ibu2 di luar sana yang mengalami situasi yang sama kan..xpe..weols hanya manusia biasa...cuma mudah2an kita semua cepat sedar k!!!



tengok..tengok..mana tak geram..main panjat2..siap buat macam menunggang kuda..

seronok sangat bila berjaya panjat sofa..abaikan rumah yang bersepah..sebab kemas balik macam mana sekali pun selagi kecik ni tak tido memg macam tu la yea rumah nye

Monday, 10 August 2015

PRUBSN TAKAFUL

Assalammualaikum n Hi,

hari ini nak sambung sikit pasal insurans tuh...awal puasa aritu 17-19 Jun 2015 aatif kene admit hospital sb terkena jangkitan telinga OTITIS MEDIA..sb sebelum tue, da beberapa hari aatif demam on off..dekat seminggu gak la..suhu badan pulak selalu 38'c or 39'c..memang selalu kene pantau..

aku tak jangka aatif boleh terkena jangkitan telinga..sb sebelum nie die pernah jugak demam on off dengan suhu badan 39'c..tp after g kempas medical centre check, amek ubat, alhamdulillah aatif chat..

but diz time demam aatif lagi lama dari yang previous one dulu...macam mana boleh tau aatif terkena jangkitan telinga..masa tua da amik aatif dari uma bs dia..suami bawa jalan2 depan rumah..lepas tue suami panggil aku dari luar nak bawa aatif g klinik..aku tangah mandi masa tue...aku pon main mandi gajah jek..cepat2 kua n tanya suami kenapa nak bawa g klinik sb aatif baru g klinik 2 hari lepas..suami cakap telinga sebelah kiri aatif macam ada yang tak kene..sb telinga die penuh dengan kerak2..weolls pun apelagi berdezuuppp g klinik lg..firtsly nk g klinik pakar kanak2 wong..tp tutup la plak..lastly weolls decide g klinik biasa je..

after registration weolls tgu turn..tgu punya tgu punya tgu finally..nama aatif dipanggil..n then weolls bgtaw la doktor simptom2 aatif include da demam seminggu on off xbaik2..doktor pun buat full check up..aku g klinik yuri di bandar putra..services dari doktor tue memg sgt tip top..sb die belek anak aku atas bawah..bawah ke atas..check sana check sini..weolls as parent memg sgt2 berpuas hati dgn apa y doktor tue buat..after check doktor pn ckp aatif positif otitis media di telinga sebelah kiri..punca utama adalah air termasuk dalam telinga..apalagi masa mndi la air termasuk dalam telinga..aduhhh..weolls da risau..yela..takut effects aatif pekakk ke apa kan..sapa y tak risau bila anak sakit demam bagai semua..

after g klinik tue, weolls pantau suhu badan aatif..sebab doktor da bgtaw selagi telinga die xbaik selagi tue demam aatif akan on off..so aatif kene makan antibiotik..sepanjang malam weolls pantau..tp demam aatif xkebah2..merengek sepanjang masa..lastly weolls decide tok masukkan aatif g hospital..

HAAAAAh..part nie nk cite..memandangkan aatif ada medical card so weolls decide nak masukkan aatif g hospital putri or hospital abu samad under kpj hospital tp husband call hospital utk tnya ada bilik lg ke x n diorg ckp sume da penuh..aduhhh..pening kpala sekejap..sb weolls kt kulai..so plg dekat adalah hospital area jb..pikir punye pikir ktorg decide g hospital pantai di batu pahat..sebab pertama dekat dengan rumah parents iolls..sebab kedua esoknya da start ramadhan jd dengan adik2 yang ada kt uma boleh la tolong bawakan lauk pauk utk weolls makan kt hospital..

ok..step pertama bila nak admit is..pergi ke registration area utk daftar..after that jumpa doktor dl utk tgk sejauh mn kita sakit..so weolls bw aatif g bahagian kanak2..lps doktor check doktor pun advise weolls utk aatif admit hospital sb jangkitan telinga aatif agak teruk..hampir menutupi lubang telinga die..iolls da seram n kesian dengan anak bujang weolls tue..ok..so weolls decide aatif admit hospital..

after doktor kata admit je weolls kene daftarkan aatif utk admit hospital..ok masa nie la staff nk byr sndri or guna medical card..YESSS time nie la baru ktorg tahu betapa pentingnya insuran zaman sekarang..yea boleh if nk pergi ke goverment hospital but rasanya weolls mampu lg utk byr insuran aatif setiap bulan n services private hospital boleh dikatakan cepat jugak berbanding hospital kerajaan..utk lab test je da take a few hour utk tahu result..kebetulan aatif ada insurans so guna jela..

utk admit staff akn tanya nk bilik single doule atau nak y ramai nye..weolls pilih nk single tp bla  staff check bilik single penuh..weolls ambil single sb insuran aatif memg cover utk ambil bilik single..bilik single 1 malam lebih kurg dalam RM200..lastly weolls pilih double room mksdnye 1 bilik 2 katil..utk deposit hospital pantai charge dalam RM300 gitu..n aku just bg medical card utk diorg proses GL dgn pihak insurans...

so aatif admit lebih kurg 3 hari 2 malam..haa amek ko..da macam pakej bercuti je kan..weolls berpuasa pertama di hospital..MIL, FIL, SIL, ibu ayah n adik2 dtg melawat almost every day sebab hospital memg dekat dengan uma parents weolls..so kurg la sikit boring n aatif pn seronok aunty2 die dtg tgk n main dgn die..

fyi, selain kelebihan free je dok hospital nie, aatif gak dapat elaun bermalam..aatif admit 2 malam..so elaun yang aatif dapat lebih kurang RM400 gituh..

kt bawah nie kira kronologi yang aku bayar dengan yang pihak insurans da bayarkan sepanjang aatif admit tuh..


D.O.B  AATIF  =  27.5.2014

DAFTAR INSURANS =  2.9.2014 (3 BULAN SELEPAS AATIF LAHIR)

MONTHLY PAYMENT = RM 140.00

HOSPITAL PAYMENT = TOTAL RM 2,867.00 
(tolak yang tak termasuk dengan insuran..so insuran cover RM 2,690.70) YANG TAK TERMASUK INSURAN TOLAK DENGAN DEPOSIT 

AATIF ADMIT = 17.6.2015 (lebih kurang 10 bulan weolls amik insuran)

so cuba uolls kira monthly payment kali kan dengan 10 bulan..berapa..

RM 140.00 X 10 BULAN = RM 1,400.00


bil hospital 


kesian anak mama..tdo smpai tonggeng..tak selesa


ok...kt cni je da nmpk brapa y insuran cover..kalau kita simpan sendiri belum tentu cukup utk bayar bil hospital nie..

so kt cni je kita boleh tahu kenapa insuran sgt penting zaman skg nie..so..so..so..apelagi..

jom sesama beli insuran utk masa depan kita yea.

aku bukan agen insuran tp aku nak korg tau y insuran sgt penting utk masa skg nie..

yang nak amek insuran tue aku cadangkan amek dgn agen aku..die worldwide nye agen..mn2 saje die boleh pegi..utara selatan timur barat..haa die boleh pegi pnye lah..

FB : Harinah Hamzah / 013-7288912

Saturday, 8 August 2015

KEPENTINGAN INSURANS MASA KINI

Assalamualaikum n Hi,


Tahu tak apa itu insuran perubatan dan nyawa?

ok bagi yang ragu2 nak amek insuran tuh, meh aku cite ckit...

insuran skg da ada yang islamik punya..maksudnya insuran sekarang da berlandaskan Islam..da takya ragu2 lg mn punca insuran tue..skg da ada insuran Takaful Malaysia..PruBsnTakaful..dan banyak la lg..


kenapa aku kata insurans skg sgt penting??
apa tujuan kita buat insurans??

ok..aku nak bagitau..dulu aku rasa insuran nie memg penting bila kita sakit..ok..aku amek contoh dari pengalaman aku jela eh..

ofis aku ada provide stiap staff amek insuran..monthly payment dgn deducted from kitorg nye salary..y ofis provide adalah y plg basic skali..aku masukkan sekali nama suami aku pas khwin..yela ms tue monthly charge xsampai RM100 pn (skg + GST da RM100++)..xkisah la kn sb kira murh lg tuh..

ok..ingat x cite pasal aku taw aku kene cyst tuh..g hospital doktor soh operate tok buang cyct tue..ms tue ktorg suami isteri da pk..mn nk cekau duit on the spot dlm RM7-8k..yela ms tue ktorg memg nk sgt anak..da bla doktor ckp "law awak nak pregnant awak kene buang cyct tue dulu"...

hah..amek ko..sapa boleh jangkakan yang aku ada cyst..dan aku rasa semua org kt dunia nie takkan aspect pn y diorg boleh sakit..bila nak sakit..aku rasa semua org nak sihat kan..aku pn cmtu la..aku igt aku xde mslh kesihatan..tup2 bla details check up haah!!!..cyst menumbuh kt tiub aku tuh..huh!!...sedih..n part plg sedih ms tue aku n suami aku pk psl kos if aku nk buat gk operation tue..

n aku anggap diri aku bertuah sb aku da ada insuran yang boleh cover kos surgery aku tuh if aku decide nak buat operation tue gk..tp aku xbuat pn sb dapat 2nd opinion dari doktor hospital putri..jd aku xbuat la operation buang cyst tue..doktor bg tempoh dalam ms setahun aku kene pregnant..

ok since dar kejadian tuh, aku memg sgt2 rasa insuran sgt2 penting ms skg nie.lebih2 lagi if kita nk buat sesuatu tue dgn segera..mksd aku dgn sesuatu tue kalau kita nk buat operation cepat..law g hospital kerajaan mungkin kene tgu turn bagai semua...

bagi aku tak salah sesapa yang ada pendapatan lebih boleh jer amek insuran..lgpn skg nie insuran termasuk saving sekali..

bila aku bersalin 5/2014 aku trs subscribe insuran utk ank aku..plan y aku pilih medical n educational saving plan..sb if jd pape kt aku sekurang-kurangnya die da ada saving for his future..

insuran y aku amek utk anak aku is PruBsnTakaful..n agen aku sgt2 bertanggungjawab n friendly..

so sesape y dok area kulai, jb, batu pahat, kl, atau memana je pon korang leh la subscribe ngn akk nie..FB die Harinah Hamzah..dia worldwide nye services..jgn risau..die xmemaksa jadi jgn rasa terpaksa..explanation from her is very2 tip top..services gk sgt2 torbaik..so why not uolls start now...

ok..selamat menjalani kehidupan yang sihat.

Tuesday, 7 July 2015

give birth part 2..confinement

Assalamualaikum n Hi,

ada dalam entri GIVE BIRTH PART 1 aku cite pasal experience aku ms bersalin aatif..

yea perasaan ms nk bersalin memg takut tp dlm ms yang sama kte akan rs xsabar utk tgk anak kte sendiri n bila da bersalin kte akan rs teruja y super duper xcited sb da jd seorg mama

ok cm entri lepas aku da cite pasal ms nk bersalinkan aatif..now aku nk cite pengalaman aku sms berpantang..

perkara pertama skali lepas aku sedar sepenuh dari bius tue aku selak bj hospital tue nk tgk perot aku y dibelah tue..yea tempat tue ditampal n just nmpk kesan darah je..so aku xtaw cmne ghupenye..

ok..bagi yang c-section biasanya akan balik after 3 days kt hospital..so aku da research awal2 tanya dgn kwn2 y pernah c-section nie..diorang cakap bla nk balik standby bantal utk alas bontot..sb nye takot perot terburai otw nk balik uma..kang tak memasal kena patah balik hospital gara2 jahitan terbukak..ngeri giler wei bla dgr..

ok..experience aku lak..apa yang aku rasa la kan..hurmmm..aku memg da pesan kt suami awal2 bw bantal tok aku duduk..takot tmpt luka tue sakit n terbuka bagai..aatif ibu yang akan pangku sepanjang jalan..

so otw nk balik uma ibu yang jarak dari hospital agak2 10km la kot..kot la..aku rasa2 jer..walaupun suami aku bawa kete yang paling maksimum perlahan tapi bla terlanggar lubang or jalan tak rata memg teramat sakit tempat c-section tue..aku lak memarah suami aku nape langgar lubang la nape tak break la..padahal aku taw die bawa memg da pelan tahap dewa da tuh..

tapi nk wt cmne..y rasa sakitnye aku..whoaaa..memg ngeri sepanjang jalan nak balik uma ibu..bla smpai uma je serius aku lega giler sb sepanjang aku tunduk je sambil pegang perot..owh memg no sangat lah..

haish....

dan sepanjang berpantang aku memg xde masalah dgn makanan berpantang n jamu segala bagai..bagi aku sgt sedap je..minum air manjakani memg pahit..tapi ok..boleh je masuk tekak n berjaya habiskan..makan lempoyang yang pahit ya rabbi..ok..berjaya gak makan..

bab makan memg aku tak tolak..hhahahaha..sb tue aatif memg sgt pemakan walaupun kerap berak..ikot mak nye la nie..

y aku tak berapa berpantang sangat adalah cara duduk..hahaha...mybe sb aku c-section..so aku bantai jela bersila bagai..padahal ibu da bising2 cara duduk org berpantang tue salah..tapi aku buat tak tau jek..harap2 takde effect la ek..da tua nt tak tau la..harap sihat walafiat sj..

ok.. tue je nk cite pasal waktu aku berpantang..xde la hebat mn pon..y hebatnya aku rasa makanan berpantang adalah paling best skali..huhuhuhu..

ok tue je la en3 kali nie..

kbai!!!

Saturday, 9 May 2015

SELAMAT HARI IBU

Assalamualaikum n Hi,




Di pagi yang indah nie aku ingin mengucapkan SELAMAT HARI IBU...terutama untuk ibu Pn Rokiah yang telah bertarung nyawa melahirkan aku serta mak mertuaku Pn Siti Muslina kerana melahirkan suami ku serta mendidiknya menjadi seorang anak, suami dan bapa yang bertanggungjawab dan penyayang. 
semoga ibu dan mak dikurniakan kesihatan yang baik dan dikayakan rezeki serta cucu2 yea..hohohoho

tak lupa juga hari ibu utk aku sndri..hehehee...alhamdulillah..merasa gk gelaran ibu tuh..terima kasih Ya ALLAH di atas kurnianMu..

so kepada ibu di seluruh dunia, Selamat Hari Ibu


p/s : ucapan khas utk ibu2 yang bertarung nyawa melahirkan anak, berpenat menjaga anak tetapi bukan utk wanita yang melahirkan tapi dibunuhnya anak itu. sape makan cili mulut die terbakar sungguh!!!!

CANTIK SECARA ALAMI BERSAMA ADRAMANDA

Assalamualaikum n Hi,

di hari ahad yang tenang nie aku nk share ckit tentg produk skincare y baru keluaran bumiputra..bahan2 100% semulajadi..tiada campuran bahan kimia sebagaimana y berlambak di pasaran skg..iaitu ADRAMANDA

Antara bahan2 yang terdapat dalam produk adramanda nie seperti :

KUNYIT



*MENCERAHKAN SERTA MENYERIKAN KULIT
*AGEN ANTIBAKTERIA
*ANTIOKSIDA
*ANTIINFLAMASI
*MAMPU MERAWAT JERAWAT SERTA PENYAKIT KULIT YANG LAIN







TEMULAWAK



*AGEN PEMUTIH
*MAMPU MENYERIKAN SERTA MELICINKAN KULIT







KULIT KAYU MANIS

*MENGHILANGKAN PARUT
*MENGECUTKAN JERAWAT






DAUN NEEM 



*AGEN ANTIBAKTERIA
*ANTI INFLAMASI YANG MAMPU MERAWAT PENYAKIT KULIT YANG LAIN






PETAL ROS



*KESERIAN KULIT








KACANG HIJAU


*KULIT HALUS SERTA GEBU
*MENYEJUKKAN KULIT
*AGEN ANTIOKSIDA
*ANTI INFLAMASI
*MERAWAT JERAWAT SERTA PIGMENTASI
*MENGURANGKAN MINYAK BERLEBIHAN DI WAJAH







SAFFRON



*KULIT LEBIH SEKATA
*MENGANDUNGI VITAMIN A
*MENGANDUNGI VITAMIN C
*RIBOFLARIN UNTUK SENTIASA MENJAGA KECANTIKAN KULIT
*AGEN ANTIOKSIDA
*MAMPU MENCEGAH PIGMENTASI






Produk nie terdiri daripada dua jenis iaitu :




1) SKRUB ADRAMANDA

2) MASKER ADRAMANDA

Antara kebaikan produk adramanda nie:


Testimoni :







jom cuba jd cantik secara alami!!!!!!!!!!! wsp 0137179739


Monday, 6 April 2015

akibat mak anak terkena!!!!


hah!!!!..tajuk jek da mcm menera anak je kn..hahaha...saje nk bg tittle gempak ckit..hehehe..

sebenarnya nk tunjuk kt korang..law tak pandai nk potong rambut buat je cara  tak pandai potong..jangan nak memandai2 eh..abes BUGHOK GHUPE anak bujang aku tuh..

yela aku igt potong rambut anak laki nie sama je potong rmbut bdk pempuan..selama nie memg aku y potong rambut adik2 aku..cousin2 kecik aku..mak cik2 aku..so bila dapat anak laki aku pon konon expert cm hairstylish tue motong la rambut anak aku..


nak taw jadi ape????...................................


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
hahahaaa...rambut pekan..hahahaha


nie rambut sebelum kena potong oleh si emak atau kedai cina 

mama nie nak kene eh..potong rambut aatif tak hensem


 
last2 MIL aku soh SIL aku bw aatif g kedai potong rambut bagi elok ckit..

semasa kejadian potong rambut
                                                       



                                                       


                                                       


rambut baru....yeaaaaa


                                                       


Wednesday, 4 March 2015

dating selepas berkahwin






Assalamualaikum n Hi,


topik kali nie nk cite pasal kehidupan selepas berkahwin

nk tanya uolls

ada tak perbezaan ms uolls bercinta dengan lepas berkahwin dengan lepas beranak???

bagi aku yea ada bezanya tapi xla byk sgt

suami aku bkn jenis y slalu free..komitmen y tinggi kt keje tp xpe i fhm uolls..cari rezeki kn..nk byr uma..bil api air..personal loan..yurn stdy g..

yela biasanya bila hari minggu mana y da ad anak korg mesti akn jln ke sana sini bw anak jalan2..

so last week aku n suami berpeluang berjalan2 menghabiskan ms bersama..selain aku n suami kwn aku pn follow skali..kira 2 couple la nie..

lokasi ktorg adalah UNIVERSAL STUDIO SINGAPORE @ USS

teringin sgt nk main roller coaster tue walaupun suami xsuka sb gayat main benda alah tue tp layankan kehendak si isteri @ aku la tu..hehehe

aku x ikot mn2 agency travel..aku gerak sendiri dgn kwn y kebetulan dia keje kt sn..so naik kereta dia..

yang lain2 cm parking or pass masuk share2..

bg sesape y nk jenjalan tue boleh la plan n simpan wet utk berjalan..

so nk cite tue je rini

bye n tq bc blog saya










da mcm retis ko org candid..hehe

hurm kt dalam nie pn ada main cm roller coaster tue gk bes bengkok ipad mak taw..sob..sob



me n hubs

kekonon cm model gituh aksi manja

Tuesday, 17 February 2015

MY LITTLE SONSHINE is my precious


Assalamualaikum n Hi,


Tiada siapa tahu betapa inginnya mama mahukan kamu suatu masa dulu..

Tiada siapa tahu betapa ketika itu mama tidak yakin dengan diri..

Namun atas sokongan dan kesabaran kamu lahir dari rahim mama..

Tiada siapa tahu apa yang mama perlu rasai ketika menginginkan kamu..

Tiada siapa tahu apa yang mama lalui ketika membawa kamu..

Tapi kelahiran kamu membawa kebahagiaan dan mengubat duka di dalam hati mama..





mama n aatif when his 7 months old 

MASALAH KESUBURAN PART 2

Assalamualaikum n Hi,

hari nie aku nk sambung cite pasal entri y lepas..sblm nie aku ad cite psl aku ke hospital pantai utk buat ujian lg sekali psl aku nye cyst tue n doc pn memg da comfirm memg ad di kedua2 belah tiub n suggest tok buang cyst tue..

aku xbook date lg tok operation tue..sb 1st aku takot..yela takot kang xpepasal doc tue buang sekali tiub aku..
2nd aku n suami berpendapat we should try n consult with another doc..xnk dgr dari sorg doc je dl..if doc lain pn ckp cmtu ok myb aku akn decide utk buat je operation tue..

sblm aku consult dgn mn2 doc y lain aku google n search what is emdometriosis n sejauh mana bahayanya cyst ini kpd kaum wanita..aku juga cuba cari penawar utk cyst nie..yela mana taw kan..kte kena la usaha if nk baik..

google2 n search2 aku jmpe la blog sis BEEHA SHAKLEE n aku trs sms sis beeha utk tnye lebih details psl cyts nie..tambahan plak sis beeha pn pernah ad cyts dl..

aku pn tnye segala mcm persoalaan tentg cyst nie..cmne leh kena cyst..da ada ank blm..apa amalan y diamalkan utk elakkan cyst nie..menu diet apa y sesuai oleh pesakit cyst nie..

setelah panjang lebar sis beeha bercerita dia kata try jmpe doc choeng n klinik dia ak kt taman tun aminah..sesape nk g nie alamat nye..

ELITE WOMEN'S SPECIALIST CENTRE
1, JALAN NAKHOTA 1, 
TAMAN UNGKU TUN AMINAH
 SKUDAI  81300  
JOHOR.

aku pn ada beli supplement shaklee selepas dicadangkan oleh k.beeha..
antara supplement y aku amek utk kecilkan size endo + kesuburan sekali yela aku kan jenis senggugut:



GLA


boleh baca fungsinya di sebelah pic tue selain tue menyeimbangkan hormon badan kita



VITA E




boleh tgk salah satu fungsinya adalah anti oksidan..rs semua sedia maklum anti oksidan nie lebih kpd mencegah kanser..elok n sesuai bg y ad ketumbuhan


ESP 

sgt2 dikenali sbg supplement yg sgt2 bgs dalam perbaharui sel2 baru..dan sangat2 penting bg pesakit yg ade cyst utk ambik ESP utk pertumbuhan sel baru dan utk fight sel2 yg ade cyst tu..tp depends pada body seseorg..mcm aku, body aku xsesuai selepas aku try 2 botol esp nie size cyst aku membesar..so aku stop amek ESP nie..tp ada sesetengah org sesuai..tgk pd penerimaan diri memasing..sb ESP berasaskan soya..sesetengah doc kata soya xbagus utk penyakit ketumbuhan..bla doc ckp cmtu n tambah plak aku da try n size cyst bertambah besar tue y aku terus stop..

aku xnk memandai2 nk jual or promote walaupun ESP sgt bagus utk kesihatan..sb kiranya tgk pd penerimaan bdn seseorg yea


B COMPLEX



VITALEA
ZINC


KEMAMPUAN TENAGA SEKS LELAKI
pengambilan untuk jangka masa panjang mampu untuk memperbaiki kemampuan seks lelaki, impoten, meninggikan kiraan sperma. Zinc secukupnya penting untuk keupayaan seks yang bertenaga.

OVULASI WANITA
wanita memerlukan zinc untuk ovulasi. zinc juga membantu pengucupan uterus dan mengembalikan daya ketahanannya.


ok, next week nye aku kuatkan semangat utk berjumpa dgn doc tan utk dgr opinion dari die psl masalah aku..

aku xplain pd dia y aku ada endometriosis...n dia pn wt ultrasound utk comfirmation n rekod die..zup zap zup zap..settle..

so, doc tan ckp yes memg comfirm aku ada endo di kedua2 belah tiub aku..size lebih kurg 2++ n 3++...yea memg sedih sb nie da doc ke3 ckp benda y sama..BEZANYA doc tan kata dia xkan buat pembedahan dulu utk buang endo aku tue..sb katanya aku belum smpai setahun pn berkahwin..dia bagi peluang kalau dalam ms setahun n if aku xpregnant gk alternatif lain ialah buang endo tue..

sb doc tan kata aku nye adalah cyst air n ia tumbuh sb hormon dalam bdn aku y xstabil..dia kata if aku pregnant cyst tue biasanya akan mengecut sb hormon bdn aku akan bg pd baby..

lebih kurg 2 bulan sekali aku akn jmpe doc tan utk taw size endo aku samada semakin besar or kecil..yea..

since dari mac 2013 hingga oktober 2013 y mn ms bln oktober 2013 tue aku da pregnant..syukur alhamdulillah..

dalam entri b4 diz aku ada cite psl menu diet y aku amalkan tok pregnant n doa2 y boleh dibaca n diamalkan if uolls nk pregnant



so inilah ape y aku buat bg kawal size endo n amalan surah y perlu dibaca

harapnya pengalaman aku nie dpt membantu uolls

sesape nk taw lebih details atau nk try supplement nie boleh la ctc aku : 013-7179739
or emel : izzatiq5046@gmail.com


Sunday, 15 February 2015

MASALAH KESUBURAN

Assalamualaikum n Hi,

petg nie rs tergerak nk cite psl mslh kesuburan nie..bla aku bukak blog2 kesihatan ramai y mention belum pregnant lg even da lama kahwin..termasuk la classmate aku y doc suspek dia penghidap PCOS..

ya..PCOS juga merupakan salah satu mslh kesuburan y dihidapi oleh golongan wanita..

nie contoh pic PCOS

entry b4 dis aku penh cite psl mslh aku y menghidap endometriosis..

mcm mn aku boleh taw aku penghidap endometriosis nie bla aku xpregnant lg even ms tue baru 2 bulan kahwin tp punca utama sekali ialah aku mengalami senggugut y sgt kritikal..

mksd kritikal bg aku di sini aku akn mengalami kesakitan y amat di abdomen..smpaikan aku xboleh nk berdiri tegak n berjalan dgn betul..malahan aku akn dilanda demam n dah mcm org berpantang sb bdn aku rs seram sejuk mcm nk demam..siap berstokin n pakai baju sejuk sb terasa bdn sejuk sgt..

aku makan panadol pn da xjalan utk reduce period pain aku..
sampai tahap doc bg pain killer utk kurangkan sakit tue..
biasanya aku akn period pain smpai 3 hari baru ilg sakit tue..
aku memg akn berguling2 tahan sakit bla period pain dtg..
setiap bulan aku mengalami sakit y sama smpaikan suami aku soh aku g check ngn pakar..dia da xbagi check kt klinik biasa..

bg sesape y dok area kulai ada 1 specialist nie..Hong Women Specialist Clinic..boleh klik sini tok alamat n contact number...

aku g klinik nie dl utk comfirmation..Doc Hong akn buat ultrasound n vaginal scan utk tgk lebih details lg mslh kte..

bla doc buat scan tue, yes aku disahkan endometriosis kt kedua2 tiub fallopio..saiz endometriosis aku ms tue da 3cm++ for both side..

nie lak pic ENDOMETRIOSIS

perasaan??

perasaan aku sgt hancur luluh n sedih..tertanya2 kenapa mesti aku diberi ujian ini..doc nasihatkan aku utk buat pembedahan if aku nak pregnant..

yea bagi mana2 perempuan rahim adalah suatu benda y sgt berharga sekali..begitu gk ngn aku..
aku inginkan rahim y sihat agar aku dapat melahirkan zuriat ku sendiri..aku nk rs perasaan bagaimana zuriat ku membesar di dalam rahim ku sendiri..
perasaan aku bercampur baur..sedih..memikirkan kenapa mesti aku diduga..
aku terus kol suami aku utk citekan psl penyakit aku nie..
suami aku hnya mampu utk tenangkan aku n mtk aku kol ibu utk cite psl sakit aku nie..
yea ibu aku sgt terkejut blaaku cite psl sakit aku nie..yela dulu zaman mak2 kite jarang pasal sakit2 nie..sume elok je boleh branak pinak sampai bebelas org ank..

ok start dari hari aku taw aku ad cyst nie yea..hampir setiap hari menangis xtaw nk wt cmne..suami penat pujuk supaya g hospital utk tnye doc ape y kena buat..

yea aku dgn berat hati ikut kata suami aku tok dgr ape opinion dari doc..aku sbnrnye takot nk jumpe doc lg sb xbrani nk trima kenyataan if ad penyakit lain..yea TAKUT..

1st aku try consult dgn doc dari Hospital Pantai di Batu Pahat..mesti tertanye kn nape aku y keje kt kulai boleh pegi ke batu pahat sana..kebetulannya masa tue aku cuti balik kg so suami ajk skali pegi hospital pantai..

cam biasa la registration amik no n tgu sementara doc pgl masuk..
nurse kt citu sgt friendly siap bgtaw kt aku ms tue xde doc wanita y incharge ad doc lelaki je..siap mtk kebenaran aku boleh ke aku consult ngn doc lelaki..

ya ms tue aku ok je sb aku nk taw sgt psl endometriosis nie..
lepas beberapa minit tgu, nama aku pn dipanggil..
aku cite psl masalah aku..ye doc pn dgr dgn tekun nye cite aku nie..
pastu die ckp "ok pergi ke sana kejap kite scan dl"

yes, doc pn da comfirm aku memg ad cyst n die suggest kt aku tok buang cyst tue if aku nk pregnant..hurm, hancur luluh lagi hati aku..
b4 balik aku diminta amek darah if aku da ok dgn tarikh utk operate..
darah tue pihak hospital nk test utk kaji lg..aku pn xsure..

hish nie nmpknye da pjg sgt aku berceloteh..pasni aku cite lak apa y aku buat seterusnya utk masalah cyst aku tue yea

jumpa lagi di entri akan datang