Tuesday, 21 January 2014

SHAKLEE VS ENDOMETRIOSIS

Assalammualaikum ollsss.....

entry kali nie aku akn cite pasal supplement y aku mkn bg mengatasi mslh endo aku tue...smbungan entry y lepas...

bagi semua gegurl di luar sn, jgn cepat berputus asa dgn apa y terjadi..bg y beragama Islam, banyakkan berdoa, bertawakal, dan redha dengan ketentuan ALLAH...walaupun berat utk diterima..tp asalkan kite redha insha Allah, ALLAH pasti akn mendengar doa kite...

aku ada banyak tengok tentg kebaikan mkn supplement shaklee..xpecially bg sesape y ada penyakit cm aku and nk dpt baby...

secara xlangsung aku PM kak nurul...agen shaklee tok aku bertanyakan dgn lebih lanjut lg tentg produk shaklee nie...

kak nurul pn terangkan cara penggunaan n pengambilan shaklee nie...aku pn trus daftar jd ahli shaklee...senang sb banyak kebaikan shaklee nie..

antara y aku amek tok kesuburan + mengawal endo aku tue..

* ESP
*VIT E
*ALFALFA
*B COMPLEX
*VITA LEA

selain tue kita sbgai umat Islam dan umat Nabi Muhammad S.A.W aku amalkan segala diet pemakanan nabi...

antaranya:

*1 sudu madu diminum sewaktu pagi dan malam (minum ms perut kosong)
*byk kan makan kekacang seperti badam
*segala masakan aku byk guna minyak zaitun berbanding minyak sawit...law gune aku akn campurkan ckit    minyak sawit n minyak zaitun.
*segala masakan aku akan campurkan dgn habatus sauda...manfaatnye bley tengok sini
*aku da xmakan segala makanan fast food

Alhamdulillah, saiz endo aku xmembesar...2 bln sekali aku akn g check tok pastikan ia xmembesar...seram meh nk belah2 perot nie..tp law da terpaksa, kene la wat kn...

hampir 6 bulan aku amalkan pemakanan nie b4 aku disahkan pregnant...n aku kosong hampir 8 bulan..taw x kosong tue ape???...mkne nye aku lom preggy g lorh..huhuhuuuu...

next entry lak nt aku setori ckt amalan bacaan tok endo n tok dapatkan zuriat..yang penting usaha, doa dan tawakal ok kengkawan sekalian..ALLAH tidak akn memakbulkan doa hambaNya y cepat berputus asa

Monday, 20 January 2014

Assalammualaikum olls bloggers.....

DANGEROUS OF ENDOMETRIOSIS???

mcm entry sblm nie aku ada kata aku akn cerita apa yang terjadi b4 aku pregnant..

ok..pendek kn cite je la yer...

b4 kawen, aku memg selalu kena senggugut...taw x ape senggugut tue???

sakit org pompuan laaaa...hehehee

aku pernah mengikuti bengkel kesihatan atas anjuran pejabat...dan kt situ lah aku taw pelbagai sakit pompuan yang berkaitan cyst, endometriosis, fibroid and sebagainya...

disebabkan setiap bulan aku kena senggugut tue, aku selalu check up di klinik biasa utk scan sama ada aku penghidap salah satu penyakit pompuan tue..hasilnya, setiap kali check doc akn cakap "xde pape cik izzatiq..rahim awk ok...sihat..jd jgn risau..nt da kawen ilg la"..

yea memg lega bla doc ckp xde pape...smpai lg sebulan aku nk kawen still g wt check up sb ms tue sakit period smpai tahap aku mengigil satu badan..tp same result..xde pape..doc just soh mkn ubt tahan sakit je...

on january 2013, aku sudah sah menjadi isteri kpd Mr. A....

on mac 2013, aku still g period pain ngn tahap teruk smpai demam2...n Mr. A ask me go to specialist for details check up..huhuhu..ok dgn hati yg kering aku g sorg2 klinik pakar puan je dl b4 g specialist..

pang pung pang pung...doc said, ok lets go check up..we will do a vaginal scan (scan lalu bawah ok)...

godek2..and doc said..."did u see miss..ur ovary for da both side we detect has cyst..the fullname we call it as a endometriosis..dats y every mont u will got a period pain...i suggest kn u utk buat operation buang ketumbuhan tue jika u nk anak"

saat tue hanya Allah sj yang taw perasaan aku...menangis bagai nk rak..tp xla depan doc..after kua dri klinik and kol Mr. A trus jumpe die n bgtaw knape selama nie aku slalu kene period pain y teruk..

Mr. A tenangkan aku n cakap ini ujian dari Allah utk kita dalam perkahwinan..sabarlah..nt kte g hospital k...
blik uma je aku trus google tentg penyakit berkaitan endometriosis....ENDOmetriosis

dari saat tue hmpir setiap hari aku menangis mengenangkan sama ada aku boleh melahirkan zuriat utk suamiku atau tidak..bg pasangan y berkahwin semestinya menginginkan zuriat sendiri..tp hnya Allah je y lebih mengetahui...dan aku sendiri pasti ad hikmah di sebalik semua nie...

sepanjang beberapa bulan b4 aku disahkan pregnant aku ada mengamalkan beberapa supplement and aturan pemakanan yang baik bagi mengelakkan saiz endo aku tue bertambah besar...

next entry la ye aku cite..

daaaa

Tuesday, 7 January 2014

::my pregnancy journey::

Assalammualaikum oll bloggers....

hehehe...da lme sgt kn i x hapdate blog i...huhuhuuuu

now>>>>>>>>>>>>>>>>


i da muncul blik..huaahuaaa...

npe i da lme x muncul2??....jeng..jeng

dengan izin ALLAH S.W.T i become as a mother..SYUKUR ALHAMDULILLAH...

terlalu panjang liku2 yang i kene tempoh...

pelbagai dugaan yang i perlu hadapi...

tp i percaya, janji ALLAH itu pasti pada setiap hamba-Nya yang sentiasa percaya, bertaqwa, beriman, dan berusaha dengan-Nya

next entry i akn setori mori dgn uolls apa sebenarnye yang terjadi b4 i noe im pregnant..