Sunday, 21 December 2014

SELAMAT ULANG TAHUN KELAHIRAN



sanah helwah hubby..tq for being a great husband a good daddy to our son Muhammad Aatif..
semoga dikayakan rezeki dan mendapat keberkatan dalam hidup ini..

ILUSM

Tuesday, 16 December 2014

READ

Assalammualaikum

selamat ari selasa uolls

memandangkan mood membaca come2 rini so aku dgn rajinnye buka tenet n google oll blogger to read their blog

setakat arini aku da bukak blog si twin tercantik meshia  ieda & iena mansor 
(hurmm..tetibe tringin baby twins la pulok..hubs, aja aja fighting..kihkih)

 en3 deolls sgt superb n ohsem..byk cite psl beauty n oso fashion (twin tue memg fashionista kot..aku je y kejahiliahan..hahaha)

paling best diorg adalah model muslimah di zaman era kini (hayat x hengat) hahaha

deyolls sgt aktif as model..memg layak sb cun tahap gunung berapi meletops nye okeh!!!!...
 ko tgk pic kt bwh nie..cantikkan twins nie..bestnyer la hai dpt twin y cantik cmnie...

b, syg nk baby twin!!!



2nd is fatin liyana y super duper kecomelannya..si cantik manis y bakal jadi doctor nie da lama menceburi dunia blog nie..if aku xsilap since high skol kot..hehehe..x igt..FL nie adik ipar kpd MARIA ELENA y membawa maksud abg si FL nie adalah suami y dicintai y dikasihi ME

                                            



ME juga model muslimah y olls baju y dijual adalah sgt menutup aurat..uolls leh la follow igshop ME nie La Kayena

                    

sape xkenal ngn Namee Roslan y byk menceritakan tentang kehidupan percintaannya dgn Isham suaminya..perbezaan usia antara namee n isham y jauh menjadi sebab parents namee xmembenarkan namee berkawan dng isham..but jodoh diorang memg kuat sb isham memg bersungguh sungguh nk amek namee as his wife n secara xlangsung parents namee setuju dgn pilihan hati namee..

couple nie da punya anak bernama adam n bakal menimang cahaya mata ke2..tahniah namee n isham..semoga ikatan perkahwinan uolls berpanjangan hingga ke jannah..amin

   


so far ada byk lg blog blogger2 y femes ames kt meshia nie

tapi y nie aku memg fan sesangat..

huhuuu





Tuesday, 2 December 2014

::PANTASNYA MASA BERLALU::

ASSALAMUALAIKUM

Rasa mcm cepat betol ms berlalu..now da buln disember..masuk ke hujung tahun

So.. Semua org mesti da pasang azam baru memasingkan

~Ada y nak kahwin so kena kumpul duit
~ada y nak beli rumah beli kereta
~ada y nak berbiz bagi tambah pendapatan keluarga

Hehehe

Sempena nak masuk tahun baru nie, dapatlah aku diary 2015 from my agent kak harinah..

Aku apply medical card for my muhammad aatif..

Utk zaman skg nie mdical card very important to everybody

Aku sbg mama kepada muhammad aatif hanyalah sediakan payung sebelum hujan...

Tidak pernah meminta untuk aku atau ahli keluargaku sakit..

Aku hanya lebih kepada bersikap berhati-hati sebab aku xtaw apa akan jadi pada masa akan dtg..

Aku bukanlah seorang hartawan y punya duit berkepuk kepuk sampai xhabis dipakai..y mn kalau aku or family member sakit boleh cucuk duit cmtu saja..

Aku hanya manusia biasa dengan rezeki y cukup untuk keluargaku dari ALLAH S.W.T

Jadi sesapae y nk apply insurans boleh la apply dgn kakak nie..bukaklah fb die Harinah Hamzah


Wednesday, 5 November 2014

MENGIMBAS KENANGAN AHMAD AMMAR AHMAD A'ZAM

Assalammualaikum 

Semalam merupakan ulang tahun kematian Allahyarham AHMAD AMMAR BIN AHMAD A'ZAM iaitu 4 NOVEMBER 2014 di Istanbul, Turki. Puncanya adalah akibat dilanggar oleh ambulans ketika melintas jalan.

Ada sesape dlm kalangan kite kenal x siapa dia Ahmad Ammar Ahmad A'zam nie????

.."kenal nama je, xkenal sape org nye"..
.."dia tue bkn ke anak mantan ABIM?"..
.."ntah la..pemes ke die tue?"..

So, utk pengetahuan uolls AA merupakan satu-satunya anak lelaki kepada Tn. Hj. Ahmad Azam Abd Rahman, mantan Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM). AA juga seorg pelajar Malaysia y mendapat tawaran utk sambung pelajarannya di Turki. AA juga merupakan pelajar kedua terbaik di dalam SPM 2010 di Maktab Tentera Diraja dan memilih untuk mengambil jurusan tamadun Islam di Turki.

KENAPA AHMAD AMMAR NIE LEH JADI PEMES

mesti ramai y tertanya-tanya kenapa AA nie femes sgt smpaikan ramai student nk jadikan AA nie sbg idol diorg..kan..kan..kan..

AA nie mempunyai niat utk memartabatkan Islam kerana rasa cinta dan sayang terhadap agama Islam. Sebab itu AA mengambil kursus sejarah ketamadunan Islam. Beliau mahu mengkaji tentang zaman kegemilangan Islam suatu ketika dulu.

KENAPA BELIAU DIGELAR SEBAGAI SEORANG SYAHID YANG TERTANGGUH

AA sebenarnya dari awal lagi sudah berniat utk mati syahid kerana AA sudah banyak terlibat dengan misi kemanusiaan seperti di Syria, Kemboja & sebagainya.

Namun kemalangan yang menimpa ke atas beliau semasa dalam perjalanan utk mengajar para jr menyebabkan beliau digelar syahid yang tertangguh.

Semasa proses pengebumiannya, ramai kalangan manusia yang hadir bagi menghormati arwah buat kali terakhir. kehadiran orang yang ramai ibarat orang hadir utk solat Jumaat amatlah di luar jangkaan para kenalannya serta keluarganya. mereka tidak sangka begitu sekali hormatnya masyarakat Turki terhadap anak mereka.


CATATAN TERAKHIR AHMAD AMMAR

Sebelum AA takdir menjemputnya, sempat AA buat catatanakhir utk dirinya dan utk disampaikan kepada masyarakat umat Islam masa kini.





Sebelum aku habiskan en3 nie, moh kita sesame sedekahkan Al-Fatihah bg allahyarham Ahmad Ammar Bin Ahmad A'zam.

Saturday, 25 October 2014

xnak tidooo!!!!!

xnak tido???

Ape kehai nye ngn en3 nie...

Sape y xnak tido..

Sob..sob..

Sesape y ada baby y nk membesar pastinya baby2 anda skalian bila makin membesar baby kurg tido a.k.a nak buli mama + baba die kan..kan..kan..

Sehupe la ngn anak aku nie...makin tue makin banyak ragam...cam org tue..hahaha

Anak aku nie jenis y susah ckit nk tido..tido mesti nak dalam buai punye..xde buai xde maknenye die nk show attitude y baik...da lerrr nangis x hengat dunie kuatnye...aku y maknye pun seghiau mendengornye taw...

Aku ngn laki aku pening cmne nk bg die tido..mana taknye..kt uma melalak2 nangis cm mama + baba die belasah die plak eh...mata da bengkak2..merah2 tahan ngantok + nangis..susu sume xmo da..siap dicempak ketepi..( oiiii nak oiii..mama + baba beli susu bukan tok dibuang2 taw..susu da mahal taw..nt mama + baba bela lembu la senang..ari2 leh nenen kt lembu tue..hahaha )

Tgk anak y da mengamok bagai hulk hogan tue (cume belom tukar jd ijau je g) laki aku ajak kua..kunun2nya nk try bg tido...hahaa


haaaa nie la ghupe anak bujang ensem aku y xnk tido..mengamok bagai nak rak..mama + baba pn pening bagai nk rak tgah pk dok kekdah mana nk bagi aatif tido..

adoyaiii jang...cmne awek nk ngorat law muke jadi lagu tuh...


Hahaha..finally dok jalan2 nek kete..berbuai2 jalan y xrata..plus sumbat susu tidoooo gak ko akhir nye anaaakkkk oiiii...

Pic tdo tak dok sb tgah pangku bujang kenit nie..
Pg nie baru nk hupdate sb teringat bujang aku y susah nk tido

Bg mommy2 y anak uolls susah nk tido try la cara y bley habeskan minyak kete yea..

Selamat beramal!!!

Thursday, 16 October 2014

..muka saya yang hensem..


arini mama balik tgk sy..

B4 mama smpai uma tok ibu mak teh da bgtw awl2 kt mama muke sy hensem sgt arini...

Nk tgk betapa hensemnye sy arini..























jeng...jeng..jeng...lihatlah wajahku y comel nie..

Da mcm apam polka dot taw mama tgk muka aatif..

Smpai ati nyenyamuk sume geget anak mama...

Law mama dpt nyenyamuk tue sume, kompom mama da bunuh (bukan masuk penjara pn bunuh nyenyamuk tue)...kihkih

ciannye bujg mama..tp still nmpk hensem g..aatif jgn risau yea nak..



Friday, 12 September 2014

another coOkinG2 from aTiQ yuniS


Juz like aglio olio juz change it wif beef grill n put some bean sprout n potatoes

Simple dish for weekend


Thursday, 11 September 2014

menu diet after give birth


scramble egg wif spinach potatoes


Easy to cook

Sedap n cepat

1. Celur spinach tue dl
2. Pukul telur cm nk wt telur dadar tue n boh r ckt garam + lada sulah
3. Kentang juz goreng (atiq use olive oil sb lg good2 for healthy)
4. Goreng la telur tue wt cm telur hancus yea
5.finaly deco la sndri ikot citrasa memasing uollss
6. Renjis r ckt black pepper tok rs y lebih aaaummmm

Tadaaaaaa


Muhammad Aatif

setelah berbulan bulan menyepi now today let me introduce my boyfwen



Ms nie my bf da 2 month +++

Kurniaan y indah dari ALLAH S.W.T

SYUKUR ALHAMDULILLAH


Monday, 25 August 2014

::ye ke??..hmmm..betul ke??::

Salam u ollz...

pelik kn ngn tajuk entri kali nie...

hehehhee..hurmmm..aku sndiri pn pelik..pelik cm caya xcaye je kn..

but betol..aku mcm caye xcaye je...

nak taw ape....


..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..

..

..

tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....

im preknen....ALHAMDULILLAH...syukur Ya Allah...

8 bulan aku dan suami menunggu diz news...



double comfirmation..aku wt upt lg skali..n yezza double line okeyhhh...syukur..syukur.syukur Ya ALLAH


Tuesday, 21 January 2014

SHAKLEE VS ENDOMETRIOSIS

Assalammualaikum ollsss.....

entry kali nie aku akn cite pasal supplement y aku mkn bg mengatasi mslh endo aku tue...smbungan entry y lepas...

bagi semua gegurl di luar sn, jgn cepat berputus asa dgn apa y terjadi..bg y beragama Islam, banyakkan berdoa, bertawakal, dan redha dengan ketentuan ALLAH...walaupun berat utk diterima..tp asalkan kite redha insha Allah, ALLAH pasti akn mendengar doa kite...

aku ada banyak tengok tentg kebaikan mkn supplement shaklee..xpecially bg sesape y ada penyakit cm aku and nk dpt baby...

secara xlangsung aku PM kak nurul...agen shaklee tok aku bertanyakan dgn lebih lanjut lg tentg produk shaklee nie...

kak nurul pn terangkan cara penggunaan n pengambilan shaklee nie...aku pn trus daftar jd ahli shaklee...senang sb banyak kebaikan shaklee nie..

antara y aku amek tok kesuburan + mengawal endo aku tue..

* ESP
*VIT E
*ALFALFA
*B COMPLEX
*VITA LEA

selain tue kita sbgai umat Islam dan umat Nabi Muhammad S.A.W aku amalkan segala diet pemakanan nabi...

antaranya:

*1 sudu madu diminum sewaktu pagi dan malam (minum ms perut kosong)
*byk kan makan kekacang seperti badam
*segala masakan aku byk guna minyak zaitun berbanding minyak sawit...law gune aku akn campurkan ckit    minyak sawit n minyak zaitun.
*segala masakan aku akan campurkan dgn habatus sauda...manfaatnye bley tengok sini
*aku da xmakan segala makanan fast food

Alhamdulillah, saiz endo aku xmembesar...2 bln sekali aku akn g check tok pastikan ia xmembesar...seram meh nk belah2 perot nie..tp law da terpaksa, kene la wat kn...

hampir 6 bulan aku amalkan pemakanan nie b4 aku disahkan pregnant...n aku kosong hampir 8 bulan..taw x kosong tue ape???...mkne nye aku lom preggy g lorh..huhuhuuuu...

next entry lak nt aku setori ckt amalan bacaan tok endo n tok dapatkan zuriat..yang penting usaha, doa dan tawakal ok kengkawan sekalian..ALLAH tidak akn memakbulkan doa hambaNya y cepat berputus asa

Monday, 20 January 2014

Assalammualaikum olls bloggers.....

DANGEROUS OF ENDOMETRIOSIS???

mcm entry sblm nie aku ada kata aku akn cerita apa yang terjadi b4 aku pregnant..

ok..pendek kn cite je la yer...

b4 kawen, aku memg selalu kena senggugut...taw x ape senggugut tue???

sakit org pompuan laaaa...hehehee

aku pernah mengikuti bengkel kesihatan atas anjuran pejabat...dan kt situ lah aku taw pelbagai sakit pompuan yang berkaitan cyst, endometriosis, fibroid and sebagainya...

disebabkan setiap bulan aku kena senggugut tue, aku selalu check up di klinik biasa utk scan sama ada aku penghidap salah satu penyakit pompuan tue..hasilnya, setiap kali check doc akn cakap "xde pape cik izzatiq..rahim awk ok...sihat..jd jgn risau..nt da kawen ilg la"..

yea memg lega bla doc ckp xde pape...smpai lg sebulan aku nk kawen still g wt check up sb ms tue sakit period smpai tahap aku mengigil satu badan..tp same result..xde pape..doc just soh mkn ubt tahan sakit je...

on january 2013, aku sudah sah menjadi isteri kpd Mr. A....

on mac 2013, aku still g period pain ngn tahap teruk smpai demam2...n Mr. A ask me go to specialist for details check up..huhuhu..ok dgn hati yg kering aku g sorg2 klinik pakar puan je dl b4 g specialist..

pang pung pang pung...doc said, ok lets go check up..we will do a vaginal scan (scan lalu bawah ok)...

godek2..and doc said..."did u see miss..ur ovary for da both side we detect has cyst..the fullname we call it as a endometriosis..dats y every mont u will got a period pain...i suggest kn u utk buat operation buang ketumbuhan tue jika u nk anak"

saat tue hanya Allah sj yang taw perasaan aku...menangis bagai nk rak..tp xla depan doc..after kua dri klinik and kol Mr. A trus jumpe die n bgtaw knape selama nie aku slalu kene period pain y teruk..

Mr. A tenangkan aku n cakap ini ujian dari Allah utk kita dalam perkahwinan..sabarlah..nt kte g hospital k...
blik uma je aku trus google tentg penyakit berkaitan endometriosis....ENDOmetriosis

dari saat tue hmpir setiap hari aku menangis mengenangkan sama ada aku boleh melahirkan zuriat utk suamiku atau tidak..bg pasangan y berkahwin semestinya menginginkan zuriat sendiri..tp hnya Allah je y lebih mengetahui...dan aku sendiri pasti ad hikmah di sebalik semua nie...

sepanjang beberapa bulan b4 aku disahkan pregnant aku ada mengamalkan beberapa supplement and aturan pemakanan yang baik bagi mengelakkan saiz endo aku tue bertambah besar...

next entry la ye aku cite..

daaaa

Tuesday, 7 January 2014

::my pregnancy journey::

Assalammualaikum oll bloggers....

hehehe...da lme sgt kn i x hapdate blog i...huhuhuuuu

now>>>>>>>>>>>>>>>>


i da muncul blik..huaahuaaa...

npe i da lme x muncul2??....jeng..jeng

dengan izin ALLAH S.W.T i become as a mother..SYUKUR ALHAMDULILLAH...

terlalu panjang liku2 yang i kene tempoh...

pelbagai dugaan yang i perlu hadapi...

tp i percaya, janji ALLAH itu pasti pada setiap hamba-Nya yang sentiasa percaya, bertaqwa, beriman, dan berusaha dengan-Nya

next entry i akn setori mori dgn uolls apa sebenarnye yang terjadi b4 i noe im pregnant..