Monday, 14 September 2015

KPOP CUISINE

 Assalamualaikum n Hi,

kpop cuisine!!!!

hehehe sj bagi tajuk sendu sikit...ok..hari ini iols rasa macam nak makan kimchi..da lama nak makan tapi tak berkesempatan lagi nak beli kimchinye..

so hari ini tibalah masanya..

ok..sebelum tue nak tanya..tahu tak apa itu kimchi???..
sebenarnya kimchi nie adalah makanan wajib bagi masyarakat korea yang mana kubis cina akan dibasuh dan dibersihkan..selepas itu, akan diperam dengan garam, gula, dan letak sikit cili kering..peram untuk seketika sampai agak2 dah masak la kubis tuh..

bagi yang tak nak buat sendiri boleh je uols beli kt pasaraya Jusco or mana2 tempat yang ada jual..jangan risau..kimchi yang dijual kat jusco nie halal..
 
                           

uols boleh tengok sebelah kanan paling atas ada tanda halal..jadi takde rasa ragu2 nak makan..
kalau nak lagi best, boleh je uols pergi restoren korea macam seoul garden..kat situ sama macam kalau uols tengok drama korea..ada grill..sup..kimchi..macam2 lah..

tapi sebab iols nak makan kimchi iols beli je yang da packing nie cuma ubah sikit cara masaknya..

so cara2 iols masak kimchi nie macam kat bawah ye


      

                                  

                                   
 


Bahan-Bahan:

kimchi
daging
bawang putih (dititik je)
bawang besar (yang warna kuning yea)
cili kering
cendawan ( nak add sayur lain pon ok je)

Cara-Cara:

1. daging tue uols boleh potong nipis2
2. rebus dagung sampai empuk
3. panaskan olive oil (better guna minyak bijan..lagi sedap dan aroma yang ohem)
4. tumis bawang besar yang dipotong dadu dan bawang putih yang dititik / diketuk tue sampai bawang layu
5. masukkan daging dengan air rebusan die (sikit je air rebusan untuk lebih rasa daging)
6. masukkan kimchi
7. gaul semua sekali dan hidang







Wednesday, 19 August 2015

HOW MOTHER FEEL

Assalammualaikum n Hi,

pernah tak korang kadang2 rasa nak marah je bila jaga anak...huhuhu..suddenly malam tadi aku rasa geram sangat dengan aatif sebab selalu la sangat asyik turun naik sofa..dok main panjat2 sofa merangkak ke hulu ke hilir kt bahagian sandar sofa tue..iols baru je nak letak badan kat tilam..yea weols tdo depan tv bentang tilam..kt bilik xmuat..bila baring je mula la aatif panjat sofa..bila dapat je panjat sofa tue mulut die membebel2 sebab berjaya panjat..nak tunjuk la kt mama die yang die da terror panjat sofa..duduk elok je dengan penuh bangga..sengih pun melebar sampai ke telinga..


nak jadikan cerita, semalam iols memg sangat2 penat balik keje..plus babah aatif pegi tengok bola kt stadium larkin..JDT vs PERAK la kot..aku pun malas nak amek port sangat game apa malam tadi..so malam tadi macam biasa..aatif seorang toddler yang sangat lasak plus die pun anak lelaki kan..lasak tue memg perkara biasa la..selalu iols ok je dengan aktiviti lasak aatif..solat pun aatif boleh behave dok sebelah iols ditemani dengan MR. IPAD nye dengan kartun chu chu tv la..dd animation la...xpela kan sebab iols nak solat waktu tu..selalu babah aatif akan jaga dan bergilir jaga bila nak solat..tapi memandangkan babah tengok game bola semalam, mama yang asalnya mood ok terus ke laut..

sebab aatif panjat sofa lepas tue sibuk merangkak sampai ke hujung sofa..tue law jatuh memang terlingkup benjol bagai nanti karang..yang kene marah mama die jugak sebab tak tengok anak main..huhuhu..

iols da mak ko ijao sekejap..iols marah aatif sebab degil tak nak dengar cakap iols..padahal toddler nie mana faham lagi apa yang dikata tak boleh dan boleh..

iols marah and pukul2 peha..bukan pukul kuat2 eh uols...karang ada kang yang buat report tangkap iols..iols pukul lembut2 kat peha aatif..pukul olok2 and konon2 je..sebab geram sangat..bila panjat sofa je sibuk nak merangkak..nk turun ikot suka hati dia..haishh...

tapi bila iols konon2 pukul tue, aatif boleh plak ketawa kuat2 and sengih lebar..terus iols xjadi marah sebab geram dengan aatif yang tersengih2 bila iols pukul olok2 tuh..hahahaha..terus xjadi nak marah uols..melting sangat2...sampai kan ada suara berbisik..Ya Allah apa yang aku rasa nie..dulu masa nak baby bukan main berjanji lagi akan sayang anak bagai menatang minyak yang penuh..nie baru anak buat sepah, dok main panjat2 da nak marah2 eh..babap karang baru taw..

yea, iols terus istigfar bebanyak..dan peluk aatif and say "sory sayang..aatif nak main, main la..mama teman..nak main panjat2, main la..mama duduk sebelah jaga aatif yea"

uols nak taw bila kita sedar akan perlakuan buruk kita tue, ingat ALLAH bahawa anak itu anugerah dan amanah, terus hilang perasaan marah dan penat tu..

yea aatif mama minta maaf yea...arini kita ajak babah jalan2 naik motor yea..sebab babah tak spent time dengan aatif semalam.babah balik dari game pun aatif da tdo dengan mama..

im very sure, ada sesetengah ibu2 di luar sana yang mengalami situasi yang sama kan..xpe..weols hanya manusia biasa...cuma mudah2an kita semua cepat sedar k!!!



tengok..tengok..mana tak geram..main panjat2..siap buat macam menunggang kuda..

seronok sangat bila berjaya panjat sofa..abaikan rumah yang bersepah..sebab kemas balik macam mana sekali pun selagi kecik ni tak tido memg macam tu la yea rumah nye

Monday, 10 August 2015

PRUBSN TAKAFUL

Assalammualaikum n Hi,

hari ini nak sambung sikit pasal insurans tuh...awal puasa aritu 17-19 Jun 2015 aatif kene admit hospital sb terkena jangkitan telinga OTITIS MEDIA..sb sebelum tue, da beberapa hari aatif demam on off..dekat seminggu gak la..suhu badan pulak selalu 38'c or 39'c..memang selalu kene pantau..

aku tak jangka aatif boleh terkena jangkitan telinga..sb sebelum nie die pernah jugak demam on off dengan suhu badan 39'c..tp after g kempas medical centre check, amek ubat, alhamdulillah aatif chat..

but diz time demam aatif lagi lama dari yang previous one dulu...macam mana boleh tau aatif terkena jangkitan telinga..masa tua da amik aatif dari uma bs dia..suami bawa jalan2 depan rumah..lepas tue suami panggil aku dari luar nak bawa aatif g klinik..aku tangah mandi masa tue...aku pon main mandi gajah jek..cepat2 kua n tanya suami kenapa nak bawa g klinik sb aatif baru g klinik 2 hari lepas..suami cakap telinga sebelah kiri aatif macam ada yang tak kene..sb telinga die penuh dengan kerak2..weolls pun apelagi berdezuuppp g klinik lg..firtsly nk g klinik pakar kanak2 wong..tp tutup la plak..lastly weolls decide g klinik biasa je..

after registration weolls tgu turn..tgu punya tgu punya tgu finally..nama aatif dipanggil..n then weolls bgtaw la doktor simptom2 aatif include da demam seminggu on off xbaik2..doktor pun buat full check up..aku g klinik yuri di bandar putra..services dari doktor tue memg sgt tip top..sb die belek anak aku atas bawah..bawah ke atas..check sana check sini..weolls as parent memg sgt2 berpuas hati dgn apa y doktor tue buat..after check doktor pn ckp aatif positif otitis media di telinga sebelah kiri..punca utama adalah air termasuk dalam telinga..apalagi masa mndi la air termasuk dalam telinga..aduhhh..weolls da risau..yela..takut effects aatif pekakk ke apa kan..sapa y tak risau bila anak sakit demam bagai semua..

after g klinik tue, weolls pantau suhu badan aatif..sebab doktor da bgtaw selagi telinga die xbaik selagi tue demam aatif akan on off..so aatif kene makan antibiotik..sepanjang malam weolls pantau..tp demam aatif xkebah2..merengek sepanjang masa..lastly weolls decide tok masukkan aatif g hospital..

HAAAAAh..part nie nk cite..memandangkan aatif ada medical card so weolls decide nak masukkan aatif g hospital putri or hospital abu samad under kpj hospital tp husband call hospital utk tnya ada bilik lg ke x n diorg ckp sume da penuh..aduhhh..pening kpala sekejap..sb weolls kt kulai..so plg dekat adalah hospital area jb..pikir punye pikir ktorg decide g hospital pantai di batu pahat..sebab pertama dekat dengan rumah parents iolls..sebab kedua esoknya da start ramadhan jd dengan adik2 yang ada kt uma boleh la tolong bawakan lauk pauk utk weolls makan kt hospital..

ok..step pertama bila nak admit is..pergi ke registration area utk daftar..after that jumpa doktor dl utk tgk sejauh mn kita sakit..so weolls bw aatif g bahagian kanak2..lps doktor check doktor pun advise weolls utk aatif admit hospital sb jangkitan telinga aatif agak teruk..hampir menutupi lubang telinga die..iolls da seram n kesian dengan anak bujang weolls tue..ok..so weolls decide aatif admit hospital..

after doktor kata admit je weolls kene daftarkan aatif utk admit hospital..ok masa nie la staff nk byr sndri or guna medical card..YESSS time nie la baru ktorg tahu betapa pentingnya insuran zaman sekarang..yea boleh if nk pergi ke goverment hospital but rasanya weolls mampu lg utk byr insuran aatif setiap bulan n services private hospital boleh dikatakan cepat jugak berbanding hospital kerajaan..utk lab test je da take a few hour utk tahu result..kebetulan aatif ada insurans so guna jela..

utk admit staff akn tanya nk bilik single doule atau nak y ramai nye..weolls pilih nk single tp bla  staff check bilik single penuh..weolls ambil single sb insuran aatif memg cover utk ambil bilik single..bilik single 1 malam lebih kurg dalam RM200..lastly weolls pilih double room mksdnye 1 bilik 2 katil..utk deposit hospital pantai charge dalam RM300 gitu..n aku just bg medical card utk diorg proses GL dgn pihak insurans...

so aatif admit lebih kurg 3 hari 2 malam..haa amek ko..da macam pakej bercuti je kan..weolls berpuasa pertama di hospital..MIL, FIL, SIL, ibu ayah n adik2 dtg melawat almost every day sebab hospital memg dekat dengan uma parents weolls..so kurg la sikit boring n aatif pn seronok aunty2 die dtg tgk n main dgn die..

fyi, selain kelebihan free je dok hospital nie, aatif gak dapat elaun bermalam..aatif admit 2 malam..so elaun yang aatif dapat lebih kurang RM400 gituh..

kt bawah nie kira kronologi yang aku bayar dengan yang pihak insurans da bayarkan sepanjang aatif admit tuh..


D.O.B  AATIF  =  27.5.2014

DAFTAR INSURANS =  2.9.2014 (3 BULAN SELEPAS AATIF LAHIR)

MONTHLY PAYMENT = RM 140.00

HOSPITAL PAYMENT = TOTAL RM 2,867.00 
(tolak yang tak termasuk dengan insuran..so insuran cover RM 2,690.70) YANG TAK TERMASUK INSURAN TOLAK DENGAN DEPOSIT 

AATIF ADMIT = 17.6.2015 (lebih kurang 10 bulan weolls amik insuran)

so cuba uolls kira monthly payment kali kan dengan 10 bulan..berapa..

RM 140.00 X 10 BULAN = RM 1,400.00


bil hospital 


kesian anak mama..tdo smpai tonggeng..tak selesa


ok...kt cni je da nmpk brapa y insuran cover..kalau kita simpan sendiri belum tentu cukup utk bayar bil hospital nie..

so kt cni je kita boleh tahu kenapa insuran sgt penting zaman skg nie..so..so..so..apelagi..

jom sesama beli insuran utk masa depan kita yea.

aku bukan agen insuran tp aku nak korg tau y insuran sgt penting utk masa skg nie..

yang nak amek insuran tue aku cadangkan amek dgn agen aku..die worldwide nye agen..mn2 saje die boleh pegi..utara selatan timur barat..haa die boleh pegi pnye lah..

FB : Harinah Hamzah / 013-7288912

Saturday, 8 August 2015

KEPENTINGAN INSURANS MASA KINI

Assalamualaikum n Hi,


Tahu tak apa itu insuran perubatan dan nyawa?

ok bagi yang ragu2 nak amek insuran tuh, meh aku cite ckit...

insuran skg da ada yang islamik punya..maksudnya insuran sekarang da berlandaskan Islam..da takya ragu2 lg mn punca insuran tue..skg da ada insuran Takaful Malaysia..PruBsnTakaful..dan banyak la lg..


kenapa aku kata insurans skg sgt penting??
apa tujuan kita buat insurans??

ok..aku nak bagitau..dulu aku rasa insuran nie memg penting bila kita sakit..ok..aku amek contoh dari pengalaman aku jela eh..

ofis aku ada provide stiap staff amek insuran..monthly payment dgn deducted from kitorg nye salary..y ofis provide adalah y plg basic skali..aku masukkan sekali nama suami aku pas khwin..yela ms tue monthly charge xsampai RM100 pn (skg + GST da RM100++)..xkisah la kn sb kira murh lg tuh..

ok..ingat x cite pasal aku taw aku kene cyst tuh..g hospital doktor soh operate tok buang cyct tue..ms tue ktorg suami isteri da pk..mn nk cekau duit on the spot dlm RM7-8k..yela ms tue ktorg memg nk sgt anak..da bla doktor ckp "law awak nak pregnant awak kene buang cyct tue dulu"...

hah..amek ko..sapa boleh jangkakan yang aku ada cyst..dan aku rasa semua org kt dunia nie takkan aspect pn y diorg boleh sakit..bila nak sakit..aku rasa semua org nak sihat kan..aku pn cmtu la..aku igt aku xde mslh kesihatan..tup2 bla details check up haah!!!..cyst menumbuh kt tiub aku tuh..huh!!...sedih..n part plg sedih ms tue aku n suami aku pk psl kos if aku nk buat gk operation tue..

n aku anggap diri aku bertuah sb aku da ada insuran yang boleh cover kos surgery aku tuh if aku decide nak buat operation tue gk..tp aku xbuat pn sb dapat 2nd opinion dari doktor hospital putri..jd aku xbuat la operation buang cyst tue..doktor bg tempoh dalam ms setahun aku kene pregnant..

ok since dar kejadian tuh, aku memg sgt2 rasa insuran sgt2 penting ms skg nie.lebih2 lagi if kita nk buat sesuatu tue dgn segera..mksd aku dgn sesuatu tue kalau kita nk buat operation cepat..law g hospital kerajaan mungkin kene tgu turn bagai semua...

bagi aku tak salah sesapa yang ada pendapatan lebih boleh jer amek insuran..lgpn skg nie insuran termasuk saving sekali..

bila aku bersalin 5/2014 aku trs subscribe insuran utk ank aku..plan y aku pilih medical n educational saving plan..sb if jd pape kt aku sekurang-kurangnya die da ada saving for his future..

insuran y aku amek utk anak aku is PruBsnTakaful..n agen aku sgt2 bertanggungjawab n friendly..

so sesape y dok area kulai, jb, batu pahat, kl, atau memana je pon korang leh la subscribe ngn akk nie..FB die Harinah Hamzah..dia worldwide nye services..jgn risau..die xmemaksa jadi jgn rasa terpaksa..explanation from her is very2 tip top..services gk sgt2 torbaik..so why not uolls start now...

ok..selamat menjalani kehidupan yang sihat.

Tuesday, 7 July 2015

give birth part 2..confinement

Assalamualaikum n Hi,

ada dalam entri GIVE BIRTH PART 1 aku cite pasal experience aku ms bersalin aatif..

yea perasaan ms nk bersalin memg takut tp dlm ms yang sama kte akan rs xsabar utk tgk anak kte sendiri n bila da bersalin kte akan rs teruja y super duper xcited sb da jd seorg mama

ok cm entri lepas aku da cite pasal ms nk bersalinkan aatif..now aku nk cite pengalaman aku sms berpantang..

perkara pertama skali lepas aku sedar sepenuh dari bius tue aku selak bj hospital tue nk tgk perot aku y dibelah tue..yea tempat tue ditampal n just nmpk kesan darah je..so aku xtaw cmne ghupenye..

ok..bagi yang c-section biasanya akan balik after 3 days kt hospital..so aku da research awal2 tanya dgn kwn2 y pernah c-section nie..diorang cakap bla nk balik standby bantal utk alas bontot..sb nye takot perot terburai otw nk balik uma..kang tak memasal kena patah balik hospital gara2 jahitan terbukak..ngeri giler wei bla dgr..

ok..experience aku lak..apa yang aku rasa la kan..hurmmm..aku memg da pesan kt suami awal2 bw bantal tok aku duduk..takot tmpt luka tue sakit n terbuka bagai..aatif ibu yang akan pangku sepanjang jalan..

so otw nk balik uma ibu yang jarak dari hospital agak2 10km la kot..kot la..aku rasa2 jer..walaupun suami aku bawa kete yang paling maksimum perlahan tapi bla terlanggar lubang or jalan tak rata memg teramat sakit tempat c-section tue..aku lak memarah suami aku nape langgar lubang la nape tak break la..padahal aku taw die bawa memg da pelan tahap dewa da tuh..

tapi nk wt cmne..y rasa sakitnye aku..whoaaa..memg ngeri sepanjang jalan nak balik uma ibu..bla smpai uma je serius aku lega giler sb sepanjang aku tunduk je sambil pegang perot..owh memg no sangat lah..

haish....

dan sepanjang berpantang aku memg xde masalah dgn makanan berpantang n jamu segala bagai..bagi aku sgt sedap je..minum air manjakani memg pahit..tapi ok..boleh je masuk tekak n berjaya habiskan..makan lempoyang yang pahit ya rabbi..ok..berjaya gak makan..

bab makan memg aku tak tolak..hhahahaha..sb tue aatif memg sgt pemakan walaupun kerap berak..ikot mak nye la nie..

y aku tak berapa berpantang sangat adalah cara duduk..hahaha...mybe sb aku c-section..so aku bantai jela bersila bagai..padahal ibu da bising2 cara duduk org berpantang tue salah..tapi aku buat tak tau jek..harap2 takde effect la ek..da tua nt tak tau la..harap sihat walafiat sj..

ok.. tue je nk cite pasal waktu aku berpantang..xde la hebat mn pon..y hebatnya aku rasa makanan berpantang adalah paling best skali..huhuhuhu..

ok tue je la en3 kali nie..

kbai!!!

Saturday, 9 May 2015

SELAMAT HARI IBU

Assalamualaikum n Hi,




Di pagi yang indah nie aku ingin mengucapkan SELAMAT HARI IBU...terutama untuk ibu Pn Rokiah yang telah bertarung nyawa melahirkan aku serta mak mertuaku Pn Siti Muslina kerana melahirkan suami ku serta mendidiknya menjadi seorang anak, suami dan bapa yang bertanggungjawab dan penyayang. 
semoga ibu dan mak dikurniakan kesihatan yang baik dan dikayakan rezeki serta cucu2 yea..hohohoho

tak lupa juga hari ibu utk aku sndri..hehehee...alhamdulillah..merasa gk gelaran ibu tuh..terima kasih Ya ALLAH di atas kurnianMu..

so kepada ibu di seluruh dunia, Selamat Hari Ibu


p/s : ucapan khas utk ibu2 yang bertarung nyawa melahirkan anak, berpenat menjaga anak tetapi bukan utk wanita yang melahirkan tapi dibunuhnya anak itu. sape makan cili mulut die terbakar sungguh!!!!

CANTIK SECARA ALAMI BERSAMA ADRAMANDA

Assalamualaikum n Hi,

di hari ahad yang tenang nie aku nk share ckit tentg produk skincare y baru keluaran bumiputra..bahan2 100% semulajadi..tiada campuran bahan kimia sebagaimana y berlambak di pasaran skg..iaitu ADRAMANDA

Antara bahan2 yang terdapat dalam produk adramanda nie seperti :

KUNYIT



*MENCERAHKAN SERTA MENYERIKAN KULIT
*AGEN ANTIBAKTERIA
*ANTIOKSIDA
*ANTIINFLAMASI
*MAMPU MERAWAT JERAWAT SERTA PENYAKIT KULIT YANG LAIN







TEMULAWAK



*AGEN PEMUTIH
*MAMPU MENYERIKAN SERTA MELICINKAN KULIT







KULIT KAYU MANIS

*MENGHILANGKAN PARUT
*MENGECUTKAN JERAWAT






DAUN NEEM 



*AGEN ANTIBAKTERIA
*ANTI INFLAMASI YANG MAMPU MERAWAT PENYAKIT KULIT YANG LAIN






PETAL ROS



*KESERIAN KULIT








KACANG HIJAU


*KULIT HALUS SERTA GEBU
*MENYEJUKKAN KULIT
*AGEN ANTIOKSIDA
*ANTI INFLAMASI
*MERAWAT JERAWAT SERTA PIGMENTASI
*MENGURANGKAN MINYAK BERLEBIHAN DI WAJAH







SAFFRON



*KULIT LEBIH SEKATA
*MENGANDUNGI VITAMIN A
*MENGANDUNGI VITAMIN C
*RIBOFLARIN UNTUK SENTIASA MENJAGA KECANTIKAN KULIT
*AGEN ANTIOKSIDA
*MAMPU MENCEGAH PIGMENTASI






Produk nie terdiri daripada dua jenis iaitu :




1) SKRUB ADRAMANDA

2) MASKER ADRAMANDA

Antara kebaikan produk adramanda nie:


Testimoni :







jom cuba jd cantik secara alami!!!!!!!!!!! wsp 0137179739